Welke wijn bij sushi?

Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Sushi en wijn combineren

De eindeloze variëteit aan sushivullingen en presentaties – met rauwe of gegrilde vis, schelpdieren, ei of tofu en verpakt in een rolletje met rijst, een mooi hoorntje met rijst (temaki), gefrituurd (tempura) of in dunne plakjes gesneden (sashimi) – maakt dat er veel verschillende wijnen bij sushi geschonken kunnen worden.

De snelle tips:

 • Druivenrassen: chardonnay, sauvignon blanc, chenin blanc, melon de bourgogne, gewürztraminer, riesling, weissburgunder, pinot grigio, alvarinho/albarino en loureiro.
 • Wijnstreken: Champagne, Loire, Chablis, Elzas, Moezel, De Nahe, Friuli, Trentino en Minho.
Wijnspijstips van Register Vinoloog en wijndocent Heiko Oberman

Combineer sushi met een frisse wijn zoals een riesling of alvarinho

Traditioneel, in Japan, wordt bij de sushi een glaasje rijstwijn oftewel saké geschonken. Liefhebbers van ‘druivenwijn’ kunnen het best gaan voor een glas fris wit, met een hint van mineralen. Druivenrassen die wijnen van dat type kunnen opleveren zijn onder meer sauvignon blanc, melon de bourgogne, riesling, alvarinho en loureiro. Een op inoxtanks gerijpte chardonnay of een chardonnay uit Chablis (Bourgogne) kan ook prachtig frisse zuren ontwikkelen en is dan ook een veilige begeleider.

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Experimenteer met sushi-wijn combinaties

Zoek je de ideale sushi-wijn combinatie? Laat je dan inspireren door de tips hieronder en… experimenteer er thuis op los! Een tip voor je daaraan begint: wees niet te royaal met de smaakmakers wasabi, teriyaki en soja als je op en top van je wijn wilt genieten. Hoe heerlijk ook, deze sausjes kunnen je smaakpapillen behoorlijk verlammen!

 • Sushi nori maki tonijn – schenk bij deze klassieke sushi rol een sappige, verkwikkende pinot grigio.
 • Sushi nori maki met witte vis – Een droge, witte wijn als een kabinett riesling doet deze nori maki stralen.
 • Sushi nigiri met ei – Bij dit ‘torentje’ rijst met een klein omeletje op de top, kun je het best een ietsjes ‘rondere’ wijn serveren. Denk aan een weissburgunder uit Duitsland of Süd-Tirol.
 • Sushi nigiri met zeeduivel – Hetzelfde bergje rijst krijgt met zeeduivel direct een heel ‘vissige’ smaak. Een chenin blanc uit de Loire zal nu een mooie begeleider zijn, deze chenin blancs zijn fris, mineraal en stevig!
 • Temaki sushi gevuld met groente – Temaki is misschien wel de meest makkelijke sushi om te bereiden: je rolt het mooi ogende ‘hoorntje’ vrij eenvoudig in elkaar. Je kunt temaki vullen met wat je maar lekker vindt. Kies je voor komkommer, avocado en sesam, dan kun je er heel goed een frisse, fruitige witte wijn bij schenken. Denk aan wit uit de streek Minho in Portugal.
 • Temaki makreel – Opnieuw doet Portugees het wit het goed. Wijnen gemaakt van alvarinho en/of loureiro respecteren de heerlijk vissige smaak van de temaki makreel. Ook in Baskenland (Spanje) vind je veel bijpassend wit.
 • Gefrituurde tempura garnalen – Schitterend met een minerale riesling uit de Nahe.
 • California roll met rijst, avocado en gerookte zalm – Een frisse chardonnay uit zonnig Trentino.
 • Sashimi van zalm – Chablis zonder waarneembare houtinvloed is verrukkelijk met dit gerechtje. Een champagne brut is ook een geweldige begeleider.

 Tip: kijk op internet voor videorecepten! Hierin wordt stap voor stap vertelt hoe je sushi bereidt.

LEER ZELF WIJN EN SPIJS COMBINEREN

Door een van onze wijncursussen te volgen, leer je wijn en spijs combineren. Zo weet je steeds beter welke wijn je jouw gasten kunt serveren. Voor de beginnende wijndrinker hebben we een wijncursus voor 2 avonden, maar als je al wat meer weet over wijn is de wijncursus van 5 avonden een aanrader. Bij de wijncursus van 9 avonden gaan we de diepte in en is er veel aandacht voor het combineren van wijn en spijs. Bij deze wijncursus maak je tijdens een wijn-spijs diner kennis met veelvoorkomende wijnspijscombinaties. Deze wijn-spijs lesavond wordt gehouden op de wijngaard ‘de Amsteltuin’ in Amstelveen.

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines