Voor het eerst in de kelder van mijn schoonvader toen ik een jaar of 18 was. Pas veel later, toen ik wijncursussen ging volgen, ben ik er écht door gegrepen.
De Wijnacademie in 2011. Daarnaast diverse wijncursussen OINOS bij Gerhard Horstink waaronder Wijnproefkunde, de Wijn/Spijs cursus aan de Academie voor Gastronomie bij Peter Klosse. In 2013 ben ik mijn eigen bedrijf ProevenbijSyl gestart. Sinds 2015 ben ik docent bij Wijncursus Amsterdam
Ik ben echt liefhebber van pinot noir. Een favoriete producent van mij komt uit de Hemel en Aarde Vallei, in Zuid Afrika: Newton Johnson. Maar uiteraard drink ik ook graag mooie Bourgognes en uit Duitsland de spätburgunders. In Nieuw Zeeland vorig jaar heb ik prachtige pinot noirs uit Central Otago gedronken. Je merkt het al: het zijn vooral de wijnen uit koele klimaten die mij kunnen bekoren.
Je zult bij mij geen echte huiswijn vinden: dat verveelt snel. De wijnwereld is groot en veel te mooi en te gevarieerd om slechts één wijn te drinken.
Dan denk ik aan riesling en Duitse wijnen in het algemeen. Ik hoor nogal vaak dat mensen niet van riesling houden en als ze het in de les blind proeven blijken ze het heel vaak lekker te vinden. Bovendien is riesling culinair breed inzetbaar. Dat geldt ook voor het beeld van Duitse wijnen in het algemeen. De kwaliteit in Duitsland is uitstekend en er komen prachtige wijnen vandaan.
Zuid Afrika! Wijn is hier een ware cultuur en een feest voor de wijnliefhebber. Het “wijntoerisme” staat hier als een huis en de gastvrijheid is top. Culinair is het ook een paradijs.
Dat de zogenaamde “tranen” in je wijnglas iets zeggen over de kwaliteit van de wijn! De tranen zeggen iets over het alcoholgehalte in wijn. Dikke tranen geeft aan dat de wijn meer alcohol heeft. Maar het zegt echter niets over de kwaliteit van een wijn!
Een hele fijne plek is voor mij The Lobby Fizeaustraat, een restaurant met relaxte sfeer, lekker eten met super wijn spijs combinaties. Cursisten tip ik ook vaak de wijnbar Raleigh & Ramsey; een leuk concept waar je zelf op ontdekking gaat door je eigen wijn flight te “tappen”.
Eitje Truffel met een Barolo!
Die keuze is lastig omdat er nog vele grote namen zijn die ik nog nooit heb gedronken. Maar of een dure wijn ook een droomwijn zal zijn? Vooruit dan maar: de parel uit de Bourgogne Romanée Conti. Dan weet je zeker dat je kunt blijven dromen!