Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Wijncursus thema’s: 9 avonden

De wijncursus van 9 avonden is de meest uitgebreide wijncursus, waarbij we veel tijd en aandacht besteden aan het ontdekken en beschrijven van karakteristieken van de verschillende druivenrassen en wijngebieden. Daarnaast is er ruim aandacht om wijn-spijs combinaties te bespreken en te ervaren.

De wijncursus van 9 avonden is de meest uitgebreide wijncursus, waarbij we veel tijd en aandacht besteden aan het ontdekken en beschrijven van karakteristieken van de verschillende druivenrassen en wijngebieden. Daarnaast is er ruim aandacht om wijn-spijs combinaties te bespreken en te ervaren.

Door het proeven en vergelijken van 100 verschillende wijnen zul je uiteindelijk ‘’blind’’ de verschillen tussen de druivenrassen kunnen herkennen. En ook of een wijn uit een koel klimaatgebied afkomstig is of juist uit een warmer gebied.

Dat komt goed van pas als je examen wilt doen voor het Wijnbrevet. Passion4wines cursisten scoren traditioneel ruim boven het landelijk gemiddelde.

Druivenrassen

We behandelen en proeven tijdens de wijncursus de belangrijkste druivenrassen die ook bij de 5-avondse cursus aan bod komen. Daarnaast ga je ook minder bekende wijnen en wijngebieden leren herkennen. We bespreken en proeven het verschil tussen volume wijnen en ambachtelijke en biologische wijnen. Door de vele wijnen die je tijdens de 9 avonden gaat proeven, neemt je smaakgeheugen toe en kun je beter inschatten welke wijn op welk moment de juiste keuze is. We behandelen onder andere de volgende druivenrassen:

 • Bordeaux en Bourgogne wijnen van verschillende appellaties en Cru-niveaus
 • Rioja wijnen met verschillende classificaties
 • Sauvignon Blanc uit verschillende wijngebieden
 • Chardonnay’s uit verschillende wijngebieden
 • Riesling VDP met verschillende classificaties
 • Grüner Veltliner
 • Pinot Grigio uit verschillende wijngebieden
 • Albariño
 • Torrontés
 • Viognier
 • Cabernet Sauvignon
 • Merlot
 • Shiraz uit verschillende regio’s
 • Tempranillo
 • Pinot Noir uit verschillende wijngebieden
 • Malbec uit verschillende wijngebieden
 • Zinfandel uit verschillende wijngebieden

Wijn en spijs combineren

Je gaat ook beter begrijpen waarom de ene wijn wel en de andere niet bij een bepaald gerecht past. Door een juiste combinatie van wijn en spijs, zorg je ervoor dat de wijn en het gerecht lekkerder smaken. Het is van belang dat de smaken van wijn en spijs elkaar niet overheersen.  Op de wijn-spijs cursusavond ga je zelf proeven en ervaren wat voor jou de beste wijn-spijs combinaties zijn.  Hoewel smaak persoonlijk is, ga je leren welke aspecten in de smaak van wijn van belang zijn om te komen tot een goede combinatie met een gerecht. Een van de cursusavonden is een speciaal wijn-spijs diner op de wijngaard De Amsteltuin. Dit is uniek voor cursisten van Passion4wines en we zijn er trots op dit te kunnen aanbieden als onderdeel van de 9-avondse wijncursus. Dus mis deze avond niet!

Wijn en wijnwetgeving

De wijnwetgeving wordt behandeld en je zult ervaren dat kennis daarvan, samen met het kunnen lezen van het wijnetiket, je gaat helpen om wijnstijlen vooraf beter te kunnen inschatten.  En dat gaat een hoop teleurstellingen voorkomen bij het selecteren van wijn in een winkel of restaurant.

Tijdens de 9 avonden komen verschillen tussen industriële en ambachtelijke wijnen naar voren. Maar ook wat de invloed is van wijn-bereidingsaspecten op de smaak, zoals houtlagering.

Invloed van het klimaat

Naast het druivenras bepalen de wijnbodem en weersinvloeden het karakter van de wijn. Ook heeft het klimaat invloed op de houdbaarheid en klasse van de wijn. Een wijn van hetzelfde druivenras kan daardoor heel anders smaken als deze uit een ander land of regio komt.

We behandelen tijdens de wijncursus de klimaatverschillen tussen diverse wijngebieden, waaronder Bourgogne, Bordeaux, Rioja, Californië, Duitsland, Italië, Australië, Oostenrijk, Zuid-Afrika, Chili en Argentinië. Na de wijncursus heb je alle kennis in huis om het wijnbrevet in de wacht te slepen.

De wijncursus van 9 avonden wordt gehouden in de Tasting Room van Restaurant de Veranda, aan de Amstelveenseweg in Amsterdam.

Neem contact op

Wil je meer informatie over Passion4wines of de wijncursussen die we aanbieden?