Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Wijncursus thema’s: 5 avonden

Over wijn wordt vaak onnodig ingewikkeld gedaan. Maar dat is helemaal niet nodig. In onze wijncursus van 5 avonden staat het proeven van wijn centraal. We proeven in totaal 50 wijnen: per avond 10 verschillende wijnen.  Al proevend leer je de verschillen tussen de druivenrassen te herkennen en ook de invloed van wijngebieden en klimaat op de smaak.

Meer proeven = meer weten = meer genieten van wijn!

Druivenrassen

We behandelen en proeven tijdens de wijncursus de belangrijkste druivenrassen. Daardoor weet je na de wijncursus precies de smaak van de belangrijkste wijnen, gebieden en druivenrassen te herkennen. En, even belangrijk,  daardoor kun je beter wijn kiezen, als je in een supermarkt of wijnhandel voor het wijnschap staat.  We behandelen onder andere de volgende druivenrassen:

 • Sauvignon Blanc
 • Viognier
 • Chardonnay
 • Riesling
 • Grüner Veltliner
 • Pinot Grigio
 • Albariño
 • Torrontés
 • Cabernet Sauvignon
 • Merlot
 • Shiraz
 • Pinot Noir
 • Malbec
 • Zinfandel

Wijn en spijs combineren

Je gaat ook beter begrijpen waarom de ene wijn wel en de andere niet bij een bepaald gerecht gaat. Door een juiste combinatie van wijn en spijs, zorg je ervoor dat de wijn en het gerecht lekkerder smaken. Het is van belang dat de smaken van wijn en spijs elkaar niet overheersen.

Wijn en wijnwetgeving

Tijdens de 5 avonden komen verschillen tussen industriële en ambachtelijke wijnen naar voren. Maar ook wat de invloed is van wijn-bereidingsaspecten op de smaak, zoals houtlagering. De wijnwet en het goed kunnen lezen van het wijnetiket is belangrijk. En dat ga je leren, waardoor je nog beter wijn kunt selecteren in de winkel of restaurant.

Invloed van het klimaat

Naast het druivenras, bepalen de wijnbodem en weersinvloeden het karakter van de wijn. Ook heeft het klimaat invloed op de houdbaarheid en klasse van de wijn. Een wijn van hetzelfde druivenras kan daardoor heel anders smaken als deze uit een ander land of regio komt.

We behandelen tijdens de wijncursus de klimaatverschillen tussen diverse wijngebieden, waaronder Bourgogne, Bordeaux, Rioja, Californië, Duitsland, Italië, Australië, Oostenrijk, Zuid-Afrika, Chili en Argentinië.

Eventueel kun je het studieboek Ik weet meer van Wijn (à € 34,95) of het boek Wine Folly à € 22,95

na afloop van de eerste les aanschaffen. De wijncursus van 5 avonden wordt gehouden in de proefruimte van Wijnhandel De Logie op de Beethovenstraat in Amsterdam.

Neem contact op

Wil je meer informatie over Passion4wines of de wijncursussen die we aanbieden?

Een masterclass wijn in Amsterdam volgen? Bij Passion4wines kun je verschillende masterclasses volgen. Tijdens deze masterclasses ga je dieper in op de wijnkennis die je al hebt. Zo leer je achtergronden van diverse wijngebieden kennen, waardoor je beter kunt begrijpen waarom wijnen uit speciale wijngebieden zo bijzonder zijn. Daarnaast leer je factoren te duiden die bepalend zijn voor de smaak van een wijn.

Deze masterclasses zijn geschikt voor echte wijnliefhebberskenners en worden gegeven door wijnexperts zoals Gert Crum, Tjitske Brouwer, Gabrielle Salvatore, Heiko Oberman en Wouter Moll. Bij vragen kun je bellen naar 020 776 9910 of een e-mail sturen naar info@passion4wines.nl.

Wijncursus