Coq au vin blanc

Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Deel:
FacebookTwitterEmailWhatsApp

Coq au vin is bekend. Kip in rode Bourgogne wijn saus.
De Elzas biedt ook een smakelijke variant met riesling, in plaats van rode wijn.

Recept voor Coq au vin blanc.

Ingrediënten:

  •  1 scharrelkip (ongeveer 2- 2,5 kilo) of 6 scharrelkippenbouten 
  • bloem
  • olijfolie
  • 2 wortels (in kleine stukjes gesneden) 
  • 6 uien (gepeld) 
  • 6 sjalotjes (gepeld).
  • 3/4 fles riesling (het overgebleven glas gaat naar de kok! 
  • 1/2  l kippenbouillon van 2 bouillonblokjes
  • 50 gram/4 plakjes spek of bacon
  • 100 gr boter + 100 gr bloem (voor de beurre manié)
  • 250 cl crème fraîche
  • 500 gr  kastagne-champignons

Bereidingswijze:

Snij de kip in stukken (als je een hele kip gebruikt) en/of haal je kippenbouten door de bloem.

Bak de kip 5 min. in hete olie totdat het vlees mooi goudbruin is en zet het daarna apart.

Voeg in het bakvet, de wortels, uitjes en sjalotjes toe en bak ze in korte tijd bruin.

Voeg vervolgens de bouillon toe aan de riesling. Als de bouillon weer begint te koken, voeg je de kip toe en laat je het geheel ongeveer een uur op een laag vuur sudderen.

Smelt ondertussen de boter zachtjes, zonder dat deze bruin wordt, en voeg vervolgens de bloem toe totdat het een gelijkmatig geheel vormt. Dit is de beurre manié  en deze maak je dus afzonderlijk!

Bak de champignons licht en laat ze afzonderlijk uitlekken.

Bak de spek tot het knapperig is en laat het uitlekken op keukenpapier. Breek vervolgens in kleinere stukjes

Wanneer de kip gaar is, haal je deze eruit en voeg je de beurre manié toe. Klop de saus tot er een fluweelzachte textuur ontstaat en voeg dan de crème fraîche toe. Als de saus mooi is ingedikt, leg je de kip er weer in met de champignons en de dunne stukjes spek. Op smaak brengen met peper en zout.

Serveer met krieltjes. En een goede, droge, Elzas riesling wijn uiteraard.

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Leer alles over wijn tijdens een wijncursus van Passion4wines

Advies en informatie

Voor vragen over wijn of wijn opleidingen kun je contact opnemen met ons: 020 776 9910. Aanmelden voor een van onze workshops, masterclasses of wijncursussen? Klik dan hieronder.

FacebookTwitterEmailWhatsApp

Over De Auteur

Aanbevolen berichten

Hoe kan ik wijn en eten leren combineren?

Een stelregel is dat de wijn het eigen karakter van een gerecht niet mag overvleugelen. Wie een voorkeur heeft voor rode wijn, kan bij gevogelte of vis ook prima rood drinken in plaats van wit. In dat geval is een lichte rode wijn aan te bevelen.

In alle cursussen van Passion4wines bespreken we wijnspijs combinaties aan de hand van de wijnen die we proeven. In de SDEN3 cursus is een van de 9 cursusavonden een wijnspijs diner.

En in de kaas-wijn workshops bespreken we waarom juist bepaalde wijnen goed combineren en andere wijnen duidelijk minder bij de verschillende kazen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers met basiskennis?

5-avondse wijncursus SDEN2
Deze wijncursus is geschikt voor de wijnliefhebber die meer wil begrijpen en weten over de verschillen tussen de wijn en wijnstijlen. We proeven minimaal 50 wijnen. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om gesprekspartner te zijn voor een sommelier en leert etiketten lezen waardoor je betere keuzes kunt maken in een winkel of restaurant. Je hebt geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig om mee te kunnen doen.

9-avondse wijncursus: SDEN3
Uitgebreide wijncursus voor degenen die al beschikken over basiskennis van de belangrijkste druivenrassen. Deze cursus geeft je een brede theoretische kennis van wijn, het beter proeven en onderscheiden van wijn, en het maken van elementaire proefnotities. We proeven bijna 100 wijnen. Je hebt geen vooropleiding nodig. Wel een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te willen komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een cursus?

Op onze website kun jij je inschrijven voor de verschillende wijncursussen, masterclasses en workshops. Bekijk de aankomende cursussen en masterclasses gemakkelijk in één overzicht.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers zonder basiskennis?

De wijnworkshops van 1 avond zijn ideaal om in een gezellige sfeer 8 wijnen te proeven en over druivenrassen en wijngebieden te leren. Waardoor je je eigen smaakvoorkeur (nog) beter leert kennen.

2-avondse wijncursus: SDEN1
Deze cursus geeft je de basiskennis van het beter proeven en onderscheiden van wijn in het algemeen en de smaaktype van de belangrijkste druivenrassen in het bijzonder. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om de juiste keuzes te kunnen maken welke wijn te kiezen die bij jouw smaakvoorkeur past. We proeven 19 wijnen en je hebt geen wijnkennis nodig om deel te nemen.

Heb je een vooropleiding nodig voor de SDEN 2 of SDEN3 cursus?

Voor zowel de 5-avondse wijncursus (SDEN2) als de 9-avondse wijncursus (SDEN3) is geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig. Slechts een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Kan ik een cursusavond inhalen als ik verhinderd ben?

In overleg gaan we kijken of je in een andere cursusgroep plaats is om een cursusavond in te halen.  Voor deelnemers aan de 5-avondse en 9-avondse cursussen zijn aan het inhalen van een cursusavond geen kosten verbonden.

Scroll naar boven