Coq au vin is bekend. Kip in rode Bourgogne wijn saus.
De Elzas biedt ook een smakelijke variant met riesling, in plaats van rode wijn.

Recept voor Coq au vin blanc.
Ingrediënten:
- 1 scharrelkip (ongeveer 2- 2,5 kilo) of 6 scharrelkippenbouten
- bloem
- olijfolie
- 2 wortels (in kleine stukjes gesneden)
- 6 uien (gepeld)
- 6 sjalotjes (gepeld).
- 3/4 fles riesling (het overgebleven glas gaat naar de kok!
- 1/2 l kippenbouillon van 2 bouillonblokjes
- 50 gram/4 plakjes spek of bacon
- 100 gr boter + 100 gr bloem (voor de beurre manié)
- 250 cl crème fraîche
- 500 gr kastagne-champignons
Bereidingswijze:
Snij de kip in stukken (als je een hele kip gebruikt) en/of haal je kippenbouten door de bloem.
Bak de kip 5 min. in hete olie totdat het vlees mooi goudbruin is en zet het daarna apart.
Voeg in het bakvet, de wortels, uitjes en sjalotjes toe en bak ze in korte tijd bruin.
Voeg vervolgens de bouillon toe aan de riesling. Als de bouillon weer begint te koken, voeg je de kip toe en laat je het geheel ongeveer een uur op een laag vuur sudderen.
Smelt ondertussen de boter zachtjes, zonder dat deze bruin wordt, en voeg vervolgens de bloem toe totdat het een gelijkmatig geheel vormt. Dit is de beurre manié en deze maak je dus afzonderlijk!
Bak de champignons licht en laat ze afzonderlijk uitlekken.
Bak de spek tot het knapperig is en laat het uitlekken op keukenpapier. Breek vervolgens in kleinere stukjes
Wanneer de kip gaar is, haal je deze eruit en voeg je de beurre manié toe. Klop de saus tot er een fluweelzachte textuur ontstaat en voeg dan de crème fraîche toe. Als de saus mooi is ingedikt, leg je de kip er weer in met de champignons en de dunne stukjes spek. Op smaak brengen met peper en zout.
–
Serveer met krieltjes. En een goede, droge, Elzas riesling wijn uiteraard.


 
					 
					