Kaas en wijn-combinaties

Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Deel:
FacebookTwitterEmailWhatsApp

Kaas en wijn: op zich al lekker, maar samen nog beter! Wanneer je de kaas afstemt op de wijn, of andersom, combineren beide smaken zich. Zo kan iets moois ontstaan.
Hoe kom je tot de lekkerste combinaties van kaas en wijn? Wat is de beste wijn bij een kaasplank?

door RegisterVinoloog Heiko Oberman

Welke wijn bij een kaasplankje?

Welke wijn moet je nou serveren bij een kaasplankje? Je kunt allerlei moeilijk allerlei verschillende wijnen serveren bij een gecombineerd plankje.

Hoe dan ook: let op een aantal smaakaspecten van zowel de kaas als de wijn. Het begint al met de vraag of je rode of witte wijn gaat schenken.

Welke wijn bij kaasplankje?
Als je een wijn voor een kaasplankje selecteert, let er dan goed op dat de smaak van je wijn niet detoneert met één van je kazen. Bij rode wijn gebeurt dan eerder dan bij witte wijn.

Rode wijn bij kaas: past altijd, toch?

Veel mensen gaan er vanuit dat rode wijn en kaas altijd goed met elkaar combineren. Dit was omdat we meestal kaas na een maaltijd serveren, en men vaak nog rode wijn van het diner beschikbaar had.

Maar het is toch iets complexer. Bij rode wijn passen veel kazen juist helemaal niet, omdat ze elkaar qua structuur en smaak niet aanvullen. En soms zelfs tegenwerken.

Of rode wijn past bij de kaas, hangt van smaakfactoren af:

  • de zuurgraad en het zoutgehalte in de kaas
  • de zuurgraad en tannine in de wijn

Zachte romige kazen gaan wel goed samen met rode wijn. Maar wanneer de kazen meer belegen zijn, wordt het smaakgehalte al snel te hoog en verlies je de essentie, zoals het aroma van rode wijn.

Kortom: de combinatie van rode wijn en kaas is helemaal niet vanzelfsprekend.

Leer alles over wijn tijdens een wijncursus van Passion4wines

Witte wijn en kaas: hoe gaat dat samen?

Eigenlijk past witte wijn beter bij uiteenlopende (sterke) kazen. Zeker witte wijnen met een hoog zuurgehalte en/of een zoetje.

Het is zeer de moeite waard om frisse wijnen met een hoog zuurgehalte, zoals Sauvignon Blanc of Riesling, te combineren met kazen die zelf van nature ook een markant zuur hebben.

Wil je zelf proeven welke wijnen en kazen goed combineren? Kom dan naar onze wijn- en kaasproeverij. We gaan dan 8 kazen en wijnen proeven in een wijnkelder in Amsterdam.

Voorbeelden van kaas-wijn-combinaties

Welke wijn bij geitenkaas?

Kaas is cultuur, en geitenkaas is dé cultuur van het Loiredal. De Loire bestaat uit 32 wijngebieden en er komen verschillende verfijnde AOP-geitenkazen vandaan.
Zoals de Sainte-Maure de Touraine. Deze AOP geitenkaas smelt op de tong. Saint-Maure is iets zachter en zouter dan de andere geitenkazen en heeft daardoor een meer uitgesproken smaak.

Topcombinatie: met Sauvignon Blanc uit de Loire, zoals AOC Sancerre of AOC Touraine.

Geitenkaas en sherry

Ja, een beendroge Fino of Manzanilla-sherry is een prima begeleider van geitenkaasjes. Deze wijn brengt verschillende aantrekkelijke nuances in de kaas naar boven. De harmonie van de sherrywijn en de droge ziltigheid van de kaas is verrassend.

Fino of Manzanilla wekken aroma’s op van vers gras in de smaak. In de mond: ongebrande noten, een nuance die onopgemerkt blijft wanneer de kaas zonder deze sherry wordt geconsumeerd.

Welke wijn bij camembert?

Camembert (let erop dat het de AOP Camembert de Normandie is) is een favoriete kaas op de Nederlandse kaasplank. Het zijn romige kazen met een witschimmelkorst.

Camembert de Normandie moet volgens de voorschriften gemaakt zijn van rauwe koemelk. De camembert moet worden verpakt en verkocht in een rond houten bakje.
De witschimmelkorst is gelijkmatig verdeeld over het kaasje. De binnenkant van de kaas bestaat uit een lichtgele, romige consistentie. De aardse korstaroma’s doen denken aan paddenstoelen. Wanneer deze kaas rijp is, is hij heerlijk romig. De smaakintensiteit hangt af van het rijpingspunt.

Combineer deze kazen met een hout gelagerde Chardonnay, bijvoorbeeld uit de Nieuwe Wereld. Ook een gerijpte Cava Reserva is een goede match.

Camembert en sherry

Een droge Amontillado-sherry past perfect bij de vettige en romige Camembert de Normandie. Deze sherry zorgt voor een prachtige harmonie met deze zalvende kaas.
Het hartige aroma in de Amontillado zal de paddenstoelenaroma’s van de kaas versterken. Ook harmonieert de hazelnootsmaak van de sherry goed met de smaken van de kaas.

Meer weten over sherry en kaas? Volg dan onze masterclass sherry en tapas.

Welke wijn bij oude kaas?

Ook een harde oude of overjarige Hollandse kaas hoort op het kaasplankje. Hierbij serveer je het liefst wit, en geen tannineuze rode wijn.
Zo’n tanninerijke rode wijn komt bij de pittige en zoute smaak van de kaas dan wat wrang en stroever over dan nodig. Tannine zal de mooie smaak van de kaas en wijn dan in de weg zitten.

Stolwijkerkaas met Riesling-wijn

Duitse Riesling-wijnen met een duidelijk zoetje, zoals een Riesling Kabinett, passen uitstekend bij oude of overjarige Stolwijkse boerenkaas.
De contrasterende sterke smaken van de beroemde Hollandse kaas – zout en pittig – en de Riesling-wijn – zoet en zuurgraad – vullen elkaar aan. En dat noemen we een win-win!

Blauwschimmelkaas en port

Blauwschimmelkazen als Stilton, en Roquefort kunnen wel een zoete tegenhanger gebruiken.

Het zoute van de kaas wordt door het zoete van de LBV Port in balans gebracht. En de concentratie van de port harmonieert goed bij de volheid en het vette van deze kazen.

Ja, port is een klassieker. Kaas met port: het blijft een gouden combinatie.

Port en kaas - uitstekende combinatie.
De zoete smaak van port is heerlijk bij een kaas met blauwschimmel.

Blauwschimmelkaas en sherry

Sherry is wat verrassender dan port. PX heeft aroma’s van rozijntjes en amandel en is vol (stroperig) zoet. Deze sherry is een power house. Geweldig bij deze pittige blauwaderige kazen.

Ja: een mooie en krachtige afronding van de kaas-wijn-combinaties.

Meer weten over sherry en kaas? Volg dan onze masterclass sherry en tapas.

Leer kaas en wijn te combineren

Als je deelneemt aan onze wijn- en kaasproeverij, dan geniet je van die heerlijke combinaties van kaas en wijn.
De proeverij wordt op een avond of middag gegeven, in de wijnkelder van een restaurant in Amsterdam.

Je gaat ervaren waar je op moet letten als je wijn en kaas combineert.

Kom proeven, genieten en leren! Meld je aan voor onze gezellige kaas en wijn-workshop.

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Leer alles over wijn tijdens een wijncursus van Passion4wines

Advies en informatie

Voor vragen over wijn of wijn opleidingen kun je contact opnemen met ons: 020 776 9910. Aanmelden voor een van onze workshops, masterclasses of wijncursussen? Klik dan hieronder.

FacebookTwitterEmailWhatsApp

Over De Auteur

Aanbevolen berichten

Hoe kan ik wijn en eten leren combineren?

Een stelregel is dat de wijn het eigen karakter van een gerecht niet mag overvleugelen. Wie een voorkeur heeft voor rode wijn, kan bij gevogelte of vis ook prima rood drinken in plaats van wit. In dat geval is een lichte rode wijn aan te bevelen.

In alle cursussen van Passion4wines bespreken we wijnspijs combinaties aan de hand van de wijnen die we proeven. In de SDEN3 cursus is een van de 9 cursusavonden een wijnspijs diner.

En in de kaas-wijn workshops bespreken we waarom juist bepaalde wijnen goed combineren en andere wijnen duidelijk minder bij de verschillende kazen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers met basiskennis?

5-avondse wijncursus SDEN2
Deze wijncursus is geschikt voor de wijnliefhebber die meer wil begrijpen en weten over de verschillen tussen de wijn en wijnstijlen. We proeven minimaal 50 wijnen. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om gesprekspartner te zijn voor een sommelier en leert etiketten lezen waardoor je betere keuzes kunt maken in een winkel of restaurant. Je hebt geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig om mee te kunnen doen.

9-avondse wijncursus: SDEN3
Uitgebreide wijncursus voor degenen die al beschikken over basiskennis van de belangrijkste druivenrassen. Deze cursus geeft je een brede theoretische kennis van wijn, het beter proeven en onderscheiden van wijn, en het maken van elementaire proefnotities. We proeven bijna 100 wijnen. Je hebt geen vooropleiding nodig. Wel een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te willen komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een cursus?

Op onze website kun jij je inschrijven voor de verschillende wijncursussen, masterclasses en workshops. Bekijk de aankomende cursussen en masterclasses gemakkelijk in één overzicht.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers zonder basiskennis?

De wijnworkshops van 1 avond zijn ideaal om in een gezellige sfeer 8 wijnen te proeven en over druivenrassen en wijngebieden te leren. Waardoor je je eigen smaakvoorkeur (nog) beter leert kennen.

2-avondse wijncursus: SDEN1
Deze cursus geeft je de basiskennis van het beter proeven en onderscheiden van wijn in het algemeen en de smaaktype van de belangrijkste druivenrassen in het bijzonder. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om de juiste keuzes te kunnen maken welke wijn te kiezen die bij jouw smaakvoorkeur past. We proeven 19 wijnen en je hebt geen wijnkennis nodig om deel te nemen.

Heb je een vooropleiding nodig voor de SDEN 2 of SDEN3 cursus?

Voor zowel de 5-avondse wijncursus (SDEN2) als de 9-avondse wijncursus (SDEN3) is geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig. Slechts een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Kan ik een cursusavond inhalen als ik verhinderd ben?

In overleg gaan we kijken of je in een andere cursusgroep plaats is om een cursusavond in te halen.  Voor deelnemers aan de 5-avondse en 9-avondse cursussen zijn aan het inhalen van een cursusavond geen kosten verbonden.

Scroll naar boven