Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Als een God in Frankrijk

Verslag wijnspijsavond bij wijngaard De Amsteltuin door Fenna Korthals Altes

Het hoogtepunt van de SDEN3-cursus van  Passion4wines is de wijnspijsavond. Aan twee lange tafels in een mooie ruimte bij de Amsteltuin worden de heerlijkste gerechten geserveerd met bijpassende wijnen, twee per gerecht. De Amsteltuin is een wijngaard aan de Amstel, vlakbij Amstelveen. Zo’n  7.000 jaar gelden was dit nog de Waddenzee, maar nu staan er wijnranken en lopen er fazanten, een konijntje en andere dieren rond. Een oase van rust vlakbij de stad… hoe heerlijk kan dat zijn!

De tafels zijn gedekt met bij elk bord twee wijnglazen (groot en klein) en een waterglas. Verspreid  staan er mandjes met brood, karaffen met water en natuurlijk de spuugbakjes.

Na een rondleiding in de gaard en in de wijnkelder worden de cursisten getrakteerd op een heerlijke bubbel, afkomstig van de Amsteltuin zelf. Daarna begint het serieuze deel: de wijncursus. De tafels zijn gedekt met  bij elke bord twee wijnglazen (groot en klein) en een waterglas. Verspreid staan er mandjes met brood, karaffen met water en natuurlijk de spuugbakjes.

De wijnglazen worden ingeschonken en daarna moeten de cursisten aan de slag: “Welke wijn is het lekkerst voor het eten van de amuse en welke erna?” Best een lastige opdracht, maar wel leuk en lekker. Dit gaat zo door tot en met het dessert. Het aantal gangen is vier, het aantal wijntjes op zo’n avond elf. Bij het dessert worden namelijk 2 x 2 wijntjes geserveerd. Wat het menu is en welke wijnen er worden geschonken ga ik niet verklappen, want anders is de verrassing weg. Maar ik kan u verzekeren dat het heerlijk is!

wijngaard-de-amsteltuin-4

Goed voorbereid op het SDEN 3 examen

Bij elke gang wordt niet alleen verteld welke wijnen er ingeschonken zijn, maar worden ook aan de hand van sheets, de theorie en de lesstof voor het examen nader toegelicht, want dat examen nadert met rasse schreden.

De afgelopen keer is  de cursus buiten gegeven, namelijk op 28 mei 2018, de warmste 28 mei ooit gemeten. Die avond zaten we met 25 mensen aan één lange houten tafel, met uitzicht op de groene druivenstokken, fazanten en het konijntje, heerlijk te genieten van deze cursus, zonder beamer en sheets maar wel met leuke verhalen van Wijndocent Heiko. Die avond voelden we ons echt als een God in …. De Amsteltuin.

Meer weten over de wijncursus en het SDEN 3 examen?