Welke wijn bij gerookte zalm?

Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Weinig visbereidingen worden zo sterk met wijn geassocieerd als gerookte zalm. Al bij een vroege brunch met toast, roerei en gerookte zalm kunnen weinigen een glas bubbels of wit weerstaan. Zelf zijn we ook gek op gerookte zalm in combinatie met wijn. Bij de brunch is een mousserende wijn favoriet. Een mooie droge champagne (te herkennen aan ‘brut’ of ‘extra brut’) is verrukkelijk. Zo’n droge champagne accentueert de ziltige smaak van de gerookte zalm en biedt een mooi tegenwicht bij het ‘vetje’ van de vis.

De snelle wijntips:

  • Druivenrassen: Chardonnay, Sylvaner, Pinot Gris, Chenin Blanc, Riesling, Pinot Grigio, Kerner.
  • Wijnstreken: Bourgogne, Elzas, Loire, Champagne, Veneto, Alto Adige, Moezel, Pfalz, Marlborough, Aconcagua.

Een kinderlijk eenvoudig maar o zo lekker borrelhapje is een ouderwetse blini met zalm, eventueel afgetopt met een beetje haringkuit. Een macon zal verrukkelijk smaken bij dit hapje: chardonnay uit dit (zuidelijke) deel van de Bourgogne biedt rondeur en structuur, maar ook een fijne minerale frisheid.

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Salade met gerookte zalm

Een salade van gerookte zalm met avocado en geitenkaas, smaakt op zijn best met een Vouvray (gemaakt van chenin blanc) of Pouilly-Fumé (gemaakt van sauvignon blanc) afkomstig uit de Loire. In deze streek wordt veel (gerookte) zalm gegeten en veel geitenkaas gemaakt.

Wijn met ‘ruggengraat’ bij warmgerookte zalm

Bij warmgerookte zalm hoort een wijn met ‘ruggengraat’. Dankzij natuurlijke hoge zuren geven rieslingdruiven wijnen die die kracht bezitten. Riesling uit de koele maar zonrijke kuststreek San Antonio (Aconcagua, Chili) of uit Marlborough (gelegen in het zuidereiland van Nieuw-Zeeland) combineert fantastisch bij warmgerookte zalm. Deze beide ‘nieuwe wereld’ rieslings maken indruk vanwege hun heerlijke aroma’s en de combinatie van kracht en frisheid. Een klassieke Elzas cru die een paar jaar heeft gerijpt zal eveneens indruk maken en kan heel goed geserveerd worden bij een chique diner. Schenk de wijn in een karaf, dan geniet je optimaal van de complexe, rijpe tonen.

Recept: Penne met gerookte zalm in een romige witte wijnsaus

  • Snij een pakje gerookte zalm in repen
  • Snipper een sjalot, snij bieslook fijn, en rasp de schil van een citroen
  • Zet penne op in ruim kokend water
  • Fruit de sjalot in een flinke scheut olijfolie
  • Voeg een glas pinot grigio en een scheut kookroom en laat vijf minuten inkoken
  • Voeg de citroenschil toe en peper naar smaak
  • Schep de penne zodra hij al dente is in de sauspan en roer door elkaar
  • Serveer met zalmkaviaar en natuurlijk een glas pinot grigio

Leer zelf wijn en spijs combineren

Door een van onze wijncursussen te volgen, leer je wijn en spijs combineren. Zo weet je steeds beter welke wijn je jouw gasten kunt serveren. Voor de beginnende wijndrinker hebben we een wijncursus voor 2 avonden, maar als je al wat meer weet over wijn is de wijncursus van 5 avonden een aanrader. Bij de wijncursus van 9 avonden gaan we de diepte in en is er veel aandacht voor het combineren van wijn en spijs. Bij deze wijncursus maak je tijdens een wijn-spijs diner kennis met veelvoorkomende wijnspijscombinaties. Deze wijn-spijs lesavond wordt gehouden op de wijngaard ‘de Amsteltuin’ in Amstelveen.

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines