Welke wijn bij paella?

Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Wijn met paella combineren

Het oorspronkelijk Valenciaanse pangerecht paella voelt als een visgerecht waar wit bij hoort. Maar behalve die vis en schaaldieren is er meestal ook kip, worst en zelfs konijn te vinden in zo’n pan. Ik zou daarom eerder kiezen voor rosé. Of zelfs voor rood. Wel lekker fris geschonken natuurlijk!

De snelle tips:

  • Spaanse rosé
  • Rioja (jong, niet houtgerijpt)
  • Garnacha
  • Roussanne
  • Marsanne
  • Viognier
  • Cava

Tip: houd het simpel

Paella is geen sterrenmaal. Oorspronkelijk was het waarschijnlijk een bonte verzameling van restjes in ene pan. Al zie smaken bij elkaar is moeilijk voor een begeleidende wijn. Houd het daarom simpel. Liefst geen fruitbom en zonder te veel alcohol en/of tannine. Voor rood kun je prima in Spaanse sferen blijven. Een lichtere Tempranillo (jonge, niet houtgerijpte Rioja) of een Garnacha. Een Navarra-rosé kan ook. En dan dus prettig gekoeld.

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Paello met witte wijn

Toch liever wit? Ook goed, maar dan niet zo’n citrusfrisse Spaanse Rioja of Rueda. Witte wijnen met een rijker en aardser karakter zwemmen een stuk makkelijker tussen al die vis, worst en kip door. Zulke wijnen vind je bijvoorbeeld net over de grens, in de Franse Languedoc-Roussillon (waar ook veel paella wordt gegeten). Denk aan Roussanne, Marsanne of Viognier, als blend of monocépage. Of een Spaanse bubbel, want met een Cava maak je er helemaal een Spaans feestje van.

Nog op zoek naar een paellarecept? Ik selecteerde alvast een lekkere voor je:

https://www.happypaella.nl/recept-paella-mixta-met-gambas-mosselen-inktvis-en-kip

Zelf wijn en spijs leren combineren?

Tijdens onze wijncursussen van 2 avonden5 avonden of 9 avonden leer je wijn en spijs combineren. Bij de wijncursus van 9 avonden (SDEN3) brengen we ook een bezoek aan de laagst gelegen wijngaard van Nederland: de Amsteltuin. Tijdens een wijnspijsdiner op de wijngaard ontdek je hoe je spannende wijnspijscombinaties kunt maken en leer je meer over de traditionele wijnspijscombinaties.

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines