Welke wijn bij raclette?

Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Deel:
FacebookTwitterEmailWhatsApp

Als je gaat racletten dan is het natuurlijk belangrijk om de juiste kaas en wijn in huis te halen. Welke wijn past bij raclette-kaas?

door RegisterVinoloog Heiko Oberman

De kaas in de raclette

Raclette betekent in het Frans schaven, schrapen. Zo bereid je het ook: je schraapt in feite telkens een plakje kaas gesmolten kaas uit je gourmetpannetje. Dat doe je dan over groente, brood of een stukje vlees.

De kaas die je voor raclette gebruikt heet Raclette. Dit is een Zwitserse kaas die erg goed smelt en dradig wordt.
Je raclette is zo goed als de kwaliteit van de kaas die je uitkiest.
Advies: gebruik de originele raclette-kaas: Raclette du Valais. Bij de kaasspeciaalzaak vind je deze speciale raclette-kaas.

Als je buiten de gebaande paden wilt treden, kun je ook kiezen voor een half zachte Vacherin of, iets pittiger: Appenzeller.
Kies het liefst een kaas met een eetbare korst. Dat maakt het makkelijker. Ook voegt de korst een prettige, bittere toets toe.

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Witte wijn bij raclette

Bij raclette raden we een frisse witte wijn aan. Dat komt vooral omdat de kaas vrij vet is. En dat vraagt om een frisse, witte, wijn met goede zuren. Denk aan een Sauvignon Blanc, of natuurlijk de Zwitserse Fendant du Valais.

Maar een zoetje of kruidigheid in de wijn kan ook helpen om de smaakervaring naar een hoger niveau te tillen.
Combineer er eens een Duitse Riesling Feinherb bij. Dat is een Riesling-wijn met een klein zoetje. Past uitstekend bij raclette.
De contrasterende smaken van de kaas (vettig, zout en pittig) en de Riesling (zoetje en hoge zuurgraad) vullen elkaar aan.

Wijn bij raclette: wit of rood.
Bij raclette kun je zowel een een lichte witte wijn als een lichte rode wijn serveren.

Rode wijn bij raclette

Liever rood? Raclette en een fruitige, rode wijn met goede zuren kan zeker ook. Een Beaujolais Villages of een Dôle du Valais.

Beaujolais kennen we wel. Maar Dôle?
Dit is een Zwitserse wijn gemaakt van een combinatie van Pinot Noir- en Gamay-druif. Het is een lichte rode wijn met soepele tannines en verleidelijke fruitaroma’s en -smaak.
Deze lichte rode wijn zal voor rode wijn-liefhebbers verrassend goed overkomen bij raclette.

Leer kaas en wijn te combineren

Als je deelneemt aan onze wijn- en kaasproeverij, dan geniet je van die heerlijke combinaties van kaas en wijn. De proeverij wordt op een avond of middag gegeven, in een wijnkelder van een restaurant in Amsterdam.
Je gaat ervaren waar je op moet letten als je wijn en kaas combineert.

Kom proeven, genieten en leren! Meld je aan voor onze gezellige kaas en wijn-workshop.

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Leer alles over wijn tijdens een wijncursus van Passion4wines

Advies en informatie

Voor vragen over wijn of wijn opleidingen kun je contact opnemen met ons: 020 776 9910. Aanmelden voor een van onze workshops, masterclasses of wijncursussen? Klik dan hieronder.

FacebookTwitterEmailWhatsApp

Over De Auteur

Aanbevolen berichten

Hoe kan ik wijn en eten leren combineren?

Een stelregel is dat de wijn het eigen karakter van een gerecht niet mag overvleugelen. Wie een voorkeur heeft voor rode wijn, kan bij gevogelte of vis ook prima rood drinken in plaats van wit. In dat geval is een lichte rode wijn aan te bevelen.

In alle cursussen van Passion4wines bespreken we wijnspijs combinaties aan de hand van de wijnen die we proeven. In de SDEN3 cursus is een van de 9 cursusavonden een wijnspijs diner.

En in de kaas-wijn workshops bespreken we waarom juist bepaalde wijnen goed combineren en andere wijnen duidelijk minder bij de verschillende kazen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers met basiskennis?

5-avondse wijncursus SDEN2
Deze wijncursus is geschikt voor de wijnliefhebber die meer wil begrijpen en weten over de verschillen tussen de wijn en wijnstijlen. We proeven minimaal 50 wijnen. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om gesprekspartner te zijn voor een sommelier en leert etiketten lezen waardoor je betere keuzes kunt maken in een winkel of restaurant. Je hebt geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig om mee te kunnen doen.

9-avondse wijncursus: SDEN3
Uitgebreide wijncursus voor degenen die al beschikken over basiskennis van de belangrijkste druivenrassen. Deze cursus geeft je een brede theoretische kennis van wijn, het beter proeven en onderscheiden van wijn, en het maken van elementaire proefnotities. We proeven bijna 100 wijnen. Je hebt geen vooropleiding nodig. Wel een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te willen komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een cursus?

Op onze website kun jij je inschrijven voor de verschillende wijncursussen, masterclasses en workshops. Bekijk de aankomende cursussen en masterclasses gemakkelijk in één overzicht.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers zonder basiskennis?

De wijnworkshops van 1 avond zijn ideaal om in een gezellige sfeer 8 wijnen te proeven en over druivenrassen en wijngebieden te leren. Waardoor je je eigen smaakvoorkeur (nog) beter leert kennen.

2-avondse wijncursus: SDEN1
Deze cursus geeft je de basiskennis van het beter proeven en onderscheiden van wijn in het algemeen en de smaaktype van de belangrijkste druivenrassen in het bijzonder. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om de juiste keuzes te kunnen maken welke wijn te kiezen die bij jouw smaakvoorkeur past. We proeven 19 wijnen en je hebt geen wijnkennis nodig om deel te nemen.

Heb je een vooropleiding nodig voor de SDEN 2 of SDEN3 cursus?

Voor zowel de 5-avondse wijncursus (SDEN2) als de 9-avondse wijncursus (SDEN3) is geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig. Slechts een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Kan ik een cursusavond inhalen als ik verhinderd ben?

In overleg gaan we kijken of je in een andere cursusgroep plaats is om een cursusavond in te halen.  Voor deelnemers aan de 5-avondse en 9-avondse cursussen zijn aan het inhalen van een cursusavond geen kosten verbonden.

Scroll naar boven