Wijn combineren met vegetarische gerechten

Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Deel:
FacebookTwitterEmailWhatsApp

Door Wouter Moll, wijndocent en -schrijver

Bij veel klassieke wijn-spijscombinaties wordt wijn gecombineerd met vlees of vis. Bordeaux met rood vlees, Rioja met lamsvlees en noem maar op. Maar wat als je geen of minder vlees wil eten, maar wel met een lekker glas wijn? Hoe pak je het dan aan?

Bij combineren van wijnen met vegetarische gerechten gelden eigenlijk dezelfde uitgangspunten die ook voor vlees of vis gelden. Een paar belangrijke zijn:

  • Zorg ervoor dat je wijn altijd (iets) meer zuren heeft het eten, anders komt de wijn nogal tam over. Dus bij salade met veel azijn of saus met veel citroensap: kies voor een frisse wijn;
  • Kies bij ietwat zoete gerechten een wijn uit die minstens zo zoet is. Want is de wijn droog en het eten een beetje zoet, dan lijkt de wijn wrang;
  • Bij pittig eten bij voorkeur een wijn die niet veel alcohol heeft, anders brandt de wijn zo in je mond. En (licht)zoete wijnen gaan trouwens ook mooi bij pittig.
  • Combineer een licht gerecht met een elegante wijn en een zwaar gerecht met een volle wijn.

Zoete groente

Groenten zoals wortel, pastinaak, peterseliewortel en knolselderij en ui hebben best wat suikers. Als je ze langzaam bakt gaan de suikers karamelliseren. Denk aan zoete uien. Kies bij zulke gerechten een niet al te stroeve, droge wijn. Eerder een wat rijpere wijn uit een warm gebied. Bijvoorbeeld een primitivo met een klein zoetje.

Ei

Bij vegetarische gerechten zie je vaak een eitje. Gekookt, gepocheerd, fijngehakt of gebakken. Alleen ei en wijn gaan lang niet altijd goed samen. Maar gelukkig bieden bubbels uitkomst. Mousserende wijn gaat namelijk beter bij ei dan andere wijnen. Dus ga bijvoorbeeld voor één van de c’s: cava, crémant of champagne!

Leer alles over wijn tijdens een wijncursus van Passion4wines

Tomaat

Net als ei kan tomaat ingewikkeld zijn in combinatie met wijn. In Italië lusten ze wel een tomatensausje en waarschijnlijk hebben de Italianen lang geleden gekozen voor wijnen die goed bij hun eten passen. Want veel Italiaanse wijnen doen het goed bij tomatensauzen. Sangiovese (bijvoorbeeld een Chianti) werkt uitstekend. 

Asperges

Omdat het nu toch de tijd van het jaar is hebben we het ook nog even over asperges. De ‘klassieke’ combinatie is met pinot blanc, maar dat is lang niet altijd een spannende wijn. Probeer eens een sylvaner, riesling of grüner veltliner. Kies in ieder geval niet voor een wijn met houtrijping, veel alcohol of – als je een rode wijn bij de asperges wil – veel tannine. Omdat er vaak een eitje bij asperges wordt geserveerd kun je ook een bubbel proberen. Neem een brut (droog) in plaats van een brut nature (beendroog).

Kruidig eten

Keukens waar veel kruiden gebruikt worden blinken uit in vegetarisch eten. Bij een Indiase curry zijn de kruiden zo dominant, dat je eigenlijk geen vlees of vis meer nodig hebt. Ook de keuken van het Midden-Oosten heeft heerlijke vega gerechten die goed gekruid zijn. Kies bij zulk eten voor een kruidige wijn. Bijvoorbeeld Gewürztraminer (heel populair in Israël) of een peperige syrah. Wijnen die op hout gerijpt zijn hebben vaak ook iets kruidigs dat hier goed bijpast.

Groen bij groen

Groen gerecht? Zoals groene asperges, avocado, sperziebonen, groen gazpacho? Kies voor een ‘groene’ wijn! Veel witte wijnen (en ook sommige rode) hebben iets groenigs in hun aroma’s, zogeheten ‘vegetale’ aroma’s. Denk aan vers gemaaid gras of de geur van asperge. Wijnen die hiervoor in aanmerking komen zijn sauvignon blanc, vinho verde en – bij rood – cabernet franc.

Paddenstoelen

Gerechten met paddenstoelen hebben een aards karakter. Sommige wijnen kunnen na verloop van tijd ook iets aards krijgen. Dit is echt een aroma dat pas in de fles ontstaat na een aantal jaar flesrijping. Pinot noir staat erom bekend mooi aards te kunnen worden. Maar veel rode wijnen krijgen uiteindelijk geuren van bosgrond, mos of boomschors. Dus heb je nog een rode wijn die al een paar jaar in de kast ligt? Trek ‘m open bij een lekkere paddenstoelenrisotto of toastjes met duxelle (fijn gehakte en gebakken paddenstoel).

Tot slot:

Wijn-spijscombinaties zijn (gelukkig!) geen exacte wetenschap. Het ene gerecht is de andere niet. En er zijn talloze wijnen, ook binnen een bepaalde categorie zoals bubbels of pinot noir. Til er daarom niet te zwaar aan. De ene keer smaakt het heerlijk bij elkaar en de andere keer matcht het net wat minder. Dat is echt geen punt. En vergeet niet: smaken verschillen!

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Leer alles over wijn tijdens een wijncursus van Passion4wines

Advies en informatie

Voor vragen over wijn of wijn opleidingen kun je contact opnemen met ons: 020 776 9910. Aanmelden voor een van onze workshops, masterclasses of wijncursussen? Klik dan hieronder.

FacebookTwitterEmailWhatsApp

Over De Auteur

Aanbevolen berichten

Hoe kan ik wijn en eten leren combineren?

Een stelregel is dat de wijn het eigen karakter van een gerecht niet mag overvleugelen. Wie een voorkeur heeft voor rode wijn, kan bij gevogelte of vis ook prima rood drinken in plaats van wit. In dat geval is een lichte rode wijn aan te bevelen.

In alle cursussen van Passion4wines bespreken we wijnspijs combinaties aan de hand van de wijnen die we proeven. In de SDEN3 cursus is een van de 9 cursusavonden een wijnspijs diner.

En in de kaas-wijn workshops bespreken we waarom juist bepaalde wijnen goed combineren en andere wijnen duidelijk minder bij de verschillende kazen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers met basiskennis?

5-avondse wijncursus SDEN2
Deze wijncursus is geschikt voor de wijnliefhebber die meer wil begrijpen en weten over de verschillen tussen de wijn en wijnstijlen. We proeven minimaal 50 wijnen. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om gesprekspartner te zijn voor een sommelier en leert etiketten lezen waardoor je betere keuzes kunt maken in een winkel of restaurant. Je hebt geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig om mee te kunnen doen.

9-avondse wijncursus: SDEN3
Uitgebreide wijncursus voor degenen die al beschikken over basiskennis van de belangrijkste druivenrassen. Deze cursus geeft je een brede theoretische kennis van wijn, het beter proeven en onderscheiden van wijn, en het maken van elementaire proefnotities. We proeven bijna 100 wijnen. Je hebt geen vooropleiding nodig. Wel een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te willen komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een cursus?

Op onze website kun jij je inschrijven voor de verschillende wijncursussen, masterclasses en workshops. Bekijk de aankomende cursussen en masterclasses gemakkelijk in één overzicht.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers zonder basiskennis?

De wijnworkshops van 1 avond zijn ideaal om in een gezellige sfeer 8 wijnen te proeven en over druivenrassen en wijngebieden te leren. Waardoor je je eigen smaakvoorkeur (nog) beter leert kennen.

2-avondse wijncursus: SDEN1
Deze cursus geeft je de basiskennis van het beter proeven en onderscheiden van wijn in het algemeen en de smaaktype van de belangrijkste druivenrassen in het bijzonder. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om de juiste keuzes te kunnen maken welke wijn te kiezen die bij jouw smaakvoorkeur past. We proeven 19 wijnen en je hebt geen wijnkennis nodig om deel te nemen.

Heb je een vooropleiding nodig voor de SDEN 2 of SDEN3 cursus?

Voor zowel de 5-avondse wijncursus (SDEN2) als de 9-avondse wijncursus (SDEN3) is geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig. Slechts een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Kan ik een cursusavond inhalen als ik verhinderd ben?

In overleg gaan we kijken of je in een andere cursusgroep plaats is om een cursusavond in te halen.  Voor deelnemers aan de 5-avondse en 9-avondse cursussen zijn aan het inhalen van een cursusavond geen kosten verbonden.

Scroll naar boven