Wijnland Duitsland: Vaak onbegrepen, maar niet (meer) onbemind

Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Deel:
FacebookTwitterEmailWhatsApp

Iedereen houdt van een underdog, een zogeheten ‘dark horse’. Duitsland is dat als wijnland lange tijd geweest. Maar op het moment dat hip Amsterdam je omarmt, dan weet je dat je de traditionelen achter je hebt gelaten en dat het je het ontdekken waard is.

Tegenwoordig zijn onze oosterburen uitgegroeid tot het meest producerende Europese wijnland na de grootmachten Frankrijk, Italië en Spanje. Ook heeft het wijngebied van de Moezel internationaal naam gemaakt evenals de inmiddels alom bekende Riesling druif. Als de trots van het land besloot de Aartsbisschop en vorst van Trier, Clemens Wenceslaus van Saksen, in 1787 dat enkel deze druif geplant mocht worden in de Duitse wijngebieden, in de tijd dat de regel nog gold: hoe zoeter hoe beter.

Zo zag het er echter niet uit tijdens de eerste helft van de 20e eeuw, Duitsland zat namelijk in een identiteitscrisis en de wijnwereld keek op hen neer. Goedkope en massale wijnen zoals Liebfraumilch (zoete witte bulkwijn) waren het devies en sommige wijnboeren maakten zelfs de overstap naar de rendabelere bierproductie. Duitsland bleek niet eens een underdog want geen kenner telde ze mee.

Na de tweede wereldoorlog wilden de Duitse wijnproducenten zich positief gaan profileren met de koningin onder de witte druiven (de inheemse Riesling druif) en de regionale wijnkoninginnen. Op basis van wijnkennis worden jonge vrouwen uit wijnboerenfamilies geselecteerd als uithangbord voor hun wijngebied. Enige charme, spontaniteit en humor blijken ook kans verhogende kenmerken om gekroond te worden.

Sinds de jaren zeventig worden alternatieve trends ingezet wat betreft de productie van wijnen met hogere zuurgraden die inmiddels bekend en geliefd zijn. De traditionelere zoete varianten met o.a. de kabinett en spätlese (variërend oechsle-niveau druiven) stijlen blijken steeds minder populair voor de Nederlandse markt. Deze innovatieve wijnmakers bleven stappen zetten waarbij de harmonie tussen de wijnmakers en de natuur steeds verder op de voorgrond kwam te liggen.

Wijnmakers zoals Clemens Busch geloofden in biologisch-dynamische landbouw wat voortkomt uit de antroposofie. Een levensbeschouwing die uitgaat van samenhang tussen mens, plant, dier, bodem en kosmos. Op al deze aspecten worden nauwkeurig ingespeeld wat hen naam en faam heeft gebracht in het moezelgebied en ver daarbuiten.

Zo blijkt ook bij een bezoek aan Johannes Forster in de Nahe dat zoveel om bodemkwaliteit draait. De kleine verschillen in kiezelbodem ondergrond zorgen ervoor dat bij  ieder perceel een terroir-afhankelijke tactiek toegepast wordt. Zo ontstaan er unieke wijnen zoals de Seefahrer die niks te maken wil hebben met het voldoen aan de Duitse wijnklassering.

Bij een bezoek aan een ander zwaargewicht Eva Clüsserath, die afkomstig is uit een eeuw-oude familie wijnmakers, proef je die traditie. Op de 100 jaar oude stokken met relatief kleine druiven beplant in leisteen creëert Eva ronde, uitgebalanceerde wijnen met de kenmerkende goût de pétrol. Daarmee probeerde de Franse wijnelite in het verleden de Duitse productie te kleineren maar hebben de Duitsers dat op geuzennaam-achtige wijze weten te etaleren.

En dat blijkt in de Amsterdamse horeca. Het populaire en Michelin aangeschreven restaurant Scheepskameel schenkt sinds haar opening in 2016 louter Duitse wijnen. Een unicum wat mede bijgedragen heeft aan de alternatieve en hippe status van Duitse wijnen.

Duitse wijnkoningin Katharina Staab

Duitsland is haar underdog status ontstegen en een bezoek aan haar wijngebieden is een must op zo’n korte rijafstand van Nederland. De veelzijdigheid van de Riesling druif betekent constante verrassingen en voor elk wat wils in je wijnclubje. En het mooiste van die wijnkoningin, is dat we haar in Duitsland nooit hebben gezien.

Duitse wijnen laten we proeven in alle cursussen, en bijvoorbeeld ook in onze workshops, zoals de wijn-kaas workshop

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Leer alles over wijn tijdens een wijncursus van Passion4wines

Advies en informatie

Voor vragen over wijn of wijn opleidingen kun je contact opnemen met ons: 020 776 9910. Aanmelden voor een van onze workshops, masterclasses of wijncursussen? Klik dan hieronder.

FacebookTwitterEmailWhatsApp

Over De Auteur

Aanbevolen berichten

Hoe kan ik wijn en eten leren combineren?

Een stelregel is dat de wijn het eigen karakter van een gerecht niet mag overvleugelen. Wie een voorkeur heeft voor rode wijn, kan bij gevogelte of vis ook prima rood drinken in plaats van wit. In dat geval is een lichte rode wijn aan te bevelen.

In alle cursussen van Passion4wines bespreken we wijnspijs combinaties aan de hand van de wijnen die we proeven. In de SDEN3 cursus is een van de 9 cursusavonden een wijnspijs diner.

En in de kaas-wijn workshops bespreken we waarom juist bepaalde wijnen goed combineren en andere wijnen duidelijk minder bij de verschillende kazen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers met basiskennis?

5-avondse wijncursus SDEN2
Deze wijncursus is geschikt voor de wijnliefhebber die meer wil begrijpen en weten over de verschillen tussen de wijn en wijnstijlen. We proeven minimaal 50 wijnen. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om gesprekspartner te zijn voor een sommelier en leert etiketten lezen waardoor je betere keuzes kunt maken in een winkel of restaurant. Je hebt geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig om mee te kunnen doen.

9-avondse wijncursus: SDEN3
Uitgebreide wijncursus voor degenen die al beschikken over basiskennis van de belangrijkste druivenrassen. Deze cursus geeft je een brede theoretische kennis van wijn, het beter proeven en onderscheiden van wijn, en het maken van elementaire proefnotities. We proeven bijna 100 wijnen. Je hebt geen vooropleiding nodig. Wel een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te willen komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een cursus?

Op onze website kun jij je inschrijven voor de verschillende wijncursussen, masterclasses en workshops. Bekijk de aankomende cursussen en masterclasses gemakkelijk in één overzicht.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers zonder basiskennis?

De wijnworkshops van 1 avond zijn ideaal om in een gezellige sfeer 8 wijnen te proeven en over druivenrassen en wijngebieden te leren. Waardoor je je eigen smaakvoorkeur (nog) beter leert kennen.

2-avondse wijncursus: SDEN1
Deze cursus geeft je de basiskennis van het beter proeven en onderscheiden van wijn in het algemeen en de smaaktype van de belangrijkste druivenrassen in het bijzonder. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om de juiste keuzes te kunnen maken welke wijn te kiezen die bij jouw smaakvoorkeur past. We proeven 19 wijnen en je hebt geen wijnkennis nodig om deel te nemen.

Heb je een vooropleiding nodig voor de SDEN 2 of SDEN3 cursus?

Voor zowel de 5-avondse wijncursus (SDEN2) als de 9-avondse wijncursus (SDEN3) is geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig. Slechts een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Kan ik een cursusavond inhalen als ik verhinderd ben?

In overleg gaan we kijken of je in een andere cursusgroep plaats is om een cursusavond in te halen.  Voor deelnemers aan de 5-avondse en 9-avondse cursussen zijn aan het inhalen van een cursusavond geen kosten verbonden.

Scroll naar boven