Rode wijnen in de zomer: Durf te koelen!

Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Deel:
FacebookTwitterEmailWhatsApp

Wie zijn rode wijn ‘’terug-gekoeld’’ op 12-14 °C gaat serveren, wordt beloond met nieuwe aroma’s, een betere drinkbaarheid en een opwindende lichtheid  

Gekoelde rode wijnen zijn momenteel helemaal in 

Veel rode wijnen profiteren van een koelere serveertemperatuur dan de vaak genoemde ‘’kamertemperatuur’’ van 18-19 graden. 

 Vooral in de zomermaanden is een temperatuur van 12-14 °C perfect voor lichte tot medium volle rode wijnen. Rode wijn iets ‘’terug-koelen’’  brengt het beste van fruit, kruidigheid en frisheid naar boven en maakt de wijn nog aangenamer. Zo kunt u van een lichte tot medium volle klassieke rode wijn een levendige, veelzijdige zomerwijn maken. 

Welke rode wijnen gekoeld drinken? 

Het is belangrijk om rekening te houden met de wijnstijl voordat u gaat koelen. Hoe lichter (lage tannines) en fruitiger een rode wijn is, hoe geschikter hij is om op een lagere temperatuur te serveren.   

Denk daarbij, naast de bekende Beaujolais https://www.wijncursusamsterdam.nl/10x-beaujolais/ ook bijvoorbeeld aan de Duitse Spätburgunder, of Oostenrijkse rode zoals Zweigelt,  Blaufränkisch en St. Laurent.  

Zweigelt, Oostenrijks meest geteelde rode druif, heeft een medium-krachtige smaak met sappige kersen, zachte tannines en een elegante frisheid. Gekoeld combineert deze wijn perfect met gegrilde groenten, pasta en schotels met charcuterie of gevogelte.  

Blaufränkisch, met een iets hoge frisheid en kruidige aroma’s, brengt na koeling nog meer elegantie in de wijn naar voren. Koel geserveerd behoudt deze wijn zijn structuur en complexiteit. Een perfecte rode wijn voor de zwoele zomeravonden. Een perfecte match met BBQ-vlees, gevogelte of gegrilde groenten met sjasliek.  

St. Laurent wijnen zijn iets voller, maar ook met fluweelzachte tannines. Ook deze wijnen profiteren  van het iets terug-koelen en komen op de warme zomeravonden  bij 12-14 °C perfect tot hun recht.   

Durf te koelen! Rode wijn koel serveren. Ja, dat is cool, vooral in de zomer. 

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Leer alles over wijn tijdens een wijncursus van Passion4wines

Advies en informatie

Voor vragen over wijn of wijn opleidingen kun je contact opnemen met ons: 020 776 9910. Aanmelden voor een van onze workshops, masterclasses of wijncursussen? Klik dan hieronder.

FacebookTwitterEmailWhatsApp

Over De Auteur

Aanbevolen berichten

Hoe kan ik wijn en eten leren combineren?

Een stelregel is dat de wijn het eigen karakter van een gerecht niet mag overvleugelen. Wie een voorkeur heeft voor rode wijn, kan bij gevogelte of vis ook prima rood drinken in plaats van wit. In dat geval is een lichte rode wijn aan te bevelen.

In alle cursussen van Passion4wines bespreken we wijnspijs combinaties aan de hand van de wijnen die we proeven. In de SDEN3 cursus is een van de 9 cursusavonden een wijnspijs diner.

En in de kaas-wijn workshops bespreken we waarom juist bepaalde wijnen goed combineren en andere wijnen duidelijk minder bij de verschillende kazen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers met basiskennis?

5-avondse wijncursus SDEN2
Deze wijncursus is geschikt voor de wijnliefhebber die meer wil begrijpen en weten over de verschillen tussen de wijn en wijnstijlen. We proeven minimaal 50 wijnen. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om gesprekspartner te zijn voor een sommelier en leert etiketten lezen waardoor je betere keuzes kunt maken in een winkel of restaurant. Je hebt geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig om mee te kunnen doen.

9-avondse wijncursus: SDEN3
Uitgebreide wijncursus voor degenen die al beschikken over basiskennis van de belangrijkste druivenrassen. Deze cursus geeft je een brede theoretische kennis van wijn, het beter proeven en onderscheiden van wijn, en het maken van elementaire proefnotities. We proeven bijna 100 wijnen. Je hebt geen vooropleiding nodig. Wel een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te willen komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een cursus?

Op onze website kun jij je inschrijven voor de verschillende wijncursussen, masterclasses en workshops. Bekijk de aankomende cursussen en masterclasses gemakkelijk in één overzicht.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers zonder basiskennis?

De wijnworkshops van 1 avond zijn ideaal om in een gezellige sfeer 8 wijnen te proeven en over druivenrassen en wijngebieden te leren. Waardoor je je eigen smaakvoorkeur (nog) beter leert kennen.

2-avondse wijncursus: SDEN1
Deze cursus geeft je de basiskennis van het beter proeven en onderscheiden van wijn in het algemeen en de smaaktype van de belangrijkste druivenrassen in het bijzonder. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om de juiste keuzes te kunnen maken welke wijn te kiezen die bij jouw smaakvoorkeur past. We proeven 19 wijnen en je hebt geen wijnkennis nodig om deel te nemen.

Heb je een vooropleiding nodig voor de SDEN 2 of SDEN3 cursus?

Voor zowel de 5-avondse wijncursus (SDEN2) als de 9-avondse wijncursus (SDEN3) is geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig. Slechts een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Kan ik een cursusavond inhalen als ik verhinderd ben?

In overleg gaan we kijken of je in een andere cursusgroep plaats is om een cursusavond in te halen.  Voor deelnemers aan de 5-avondse en 9-avondse cursussen zijn aan het inhalen van een cursusavond geen kosten verbonden.

Scroll naar boven