Wie zijn rode wijn ‘’terug-gekoeld’’ op 12-14 °C gaat serveren, wordt beloond met nieuwe aroma’s, een betere drinkbaarheid en een opwindende lichtheid
Gekoelde rode wijnen zijn momenteel helemaal in
Veel rode wijnen profiteren van een koelere serveertemperatuur dan de vaak genoemde ‘’kamertemperatuur’’ van 18-19 graden.
Vooral in de zomermaanden is een temperatuur van 12-14 °C perfect voor lichte tot medium volle rode wijnen. Rode wijn iets ‘’terug-koelen’’ brengt het beste van fruit, kruidigheid en frisheid naar boven en maakt de wijn nog aangenamer. Zo kunt u van een lichte tot medium volle klassieke rode wijn een levendige, veelzijdige zomerwijn maken.
Welke rode wijnen gekoeld drinken?
Het is belangrijk om rekening te houden met de wijnstijl voordat u gaat koelen. Hoe lichter (lage tannines) en fruitiger een rode wijn is, hoe geschikter hij is om op een lagere temperatuur te serveren.
Denk daarbij, naast de bekende Beaujolais https://www.wijncursusamsterdam.nl/10x-beaujolais/ ook bijvoorbeeld aan de Duitse Spätburgunder, of Oostenrijkse rode zoals Zweigelt, Blaufränkisch en St. Laurent.
Zweigelt, Oostenrijks meest geteelde rode druif, heeft een medium-krachtige smaak met sappige kersen, zachte tannines en een elegante frisheid. Gekoeld combineert deze wijn perfect met gegrilde groenten, pasta en schotels met charcuterie of gevogelte.
Blaufränkisch, met een iets hoge frisheid en kruidige aroma’s, brengt na koeling nog meer elegantie in de wijn naar voren. Koel geserveerd behoudt deze wijn zijn structuur en complexiteit. Een perfecte rode wijn voor de zwoele zomeravonden. Een perfecte match met BBQ-vlees, gevogelte of gegrilde groenten met sjasliek.
St. Laurent wijnen zijn iets voller, maar ook met fluweelzachte tannines. Ook deze wijnen profiteren van het iets terug-koelen en komen op de warme zomeravonden bij 12-14 °C perfect tot hun recht.
Durf te koelen! Rode wijn koel serveren. Ja, dat is cool, vooral in de zomer.