De SDEN 3 Wijnbrevet cursus van Passion4wines is dé cursus voor wijnliefhebbers uit regio Amsterdam die meer willen weten over wijn. Het Wijnbrevet SDEN 3 is een landelijk erkend wijndiploma en geeft je toegang tot de vinologenopleiding van de Wijnacademie. Ideaal voor mensen die werkzaam zijn in de wijn- en drankensector.
Er gelden geen toelatingseisen, zo is het niet verplicht om eerst het SDEN 1 en 2 examen te halen. Meld je aan voor de 9 avonden cursus en kom meer te weten over wijn.
Tijdens de 9-avondse cursus van Passion4wines proef je maar liefst 100 verschillende wijnen en leer je verschillen tussen klassieke en nieuwe wijngebieden herkennen. Daarnaast leer en ontdek je hoe wijn wordt gemaakt: van het verbouwen van wijn en vinificatieprocessen tot smaakontwikkeling in het glas. Met het SDEN 3 niveau heb je voldoende wijnkennis om gasten en klanten een perfect wijnadvies te geven en beschik je over het Wijnbrevet SDEN 3.
Tijdens de 9 daagse SDEN 3 wijncursus van 9 Passion4wines brengen we een bezoek aan de laagst gelegen wijngaard ter wereld, waar je onder het genot van een wijnspijsdiner meer leert over verschillende wijnspijscombinaties. De theorie leer je door de praktijk: door het proeven van diverse wijnen leer je smaak- en kwaliteitsverschillen herkennen.
Het Wijnbrevet is een landelijk erkend wijndiploma op SDEN 3 niveau, dat toegang geeft tot de vinologenopleiding van de Wijnacademie. Voorheen werd het SDEN 3 ook wel SWEN 3 genoemd. Een SDEN 3 cursus is geschikt voor iedereen die meer wil weten en meer wil genieten van wijn. In de horeca en wijnwereld staat het diploma heel hoog aangeschreven.
Het niveau van het Wijnbrevet SDEN 3 cursus is internationaal vergelijkbaar met het niveau 3 van WSET. Met als groot voordeel dat de examens in het Nederlands worden afgenomen. Maar op verzoek kan ook examen worden gedaan in het Engels.
Tijdens de Wijnbrevet cursus in Amsterdam bereiden we je goed voor op het SDEN 3 examen. Het officiële cursusboek wordt gebruikt als leidraad, maar de lessen zijn zeer interactief en gaan dieper en verder dan het boek. Tussen de lessen door krijgen de cursisten studiemateriaal per email en informatie over vakbladen en handige websites.
De studiebelasting is ongeveer 30 uur gedurende de gehele cursus. Het Wijnbrevet examen bestaat uit 60 multiplechoicevragen: 54 theorievragen en 6 wijn-proefvragen. De 6 wijnen (3 wit en 3 rood) worden blind geproefd aan de hand van multiple choice opties. Je bent geslaagd voor het SDEN 3 examen als je 36 vragen goed hebt, waarvan minimaal 2 wijnen goed moeten zijn. Goed nieuws: cursisten van Passion4wines scoren bovengemiddeld wat betreft het proeven van de wijnen!
Om het examen te halen, moet je voldoende wijnkennis hebben over:
De SDEN 3 cursus wordt gegeven door Heiko Oberman, een ervaren Register Vinoloog en Aanbevolen Wijndocent van de Wijnacademie. Vol passie vertelt hij je alles over bekende en minder bekende druivenrassen uit Europa en de Nieuwe Wereld. Heiko weet zijn wijnkennis op een begrijpelijke wijze over te brengen op cursisten, waardoor de wijncursus geschikt is voor beginnende en ervaren wijnliefhebbers.
Voor deelname aan de 9 cursusavonden betaal je € 540,-. De prijs is inclusief bijna 100 te proeven wijnen, lesmateriaal en een wijnspijsavond.
Ben je er klaar voor om tijdens de 9 avonden cursus klaargestoomd te worden voor het SDEN 3 examen? Dit brevet heb je nodig om vinoloog te worden. Meld je aan voor de cursus en leer meer over wijn en het genieten van wijn.
Tip: bekijk de oefenvragen om meer inzicht te krijgen in het kennisniveau dat nodig is om het Wijnbrevet te halen.
Door een goede voorbereiding op het SDEN 3 examen, heb je de grootste kans om je Wijnbrevet in de wacht te slepen. De SDEN 3 wijncursus van Passion4Wines bestaat uit 9 leerzame wijnavonden waarin je zo’n 100 wijnen gaat proeven en beschrijven. Tijdens onze SDEN 3 wijncursus leer je alles wat je nodig hebt om het Wijnbrevet examen te kunnen halen. De volgende onderwerpen komen aan bod:
Voor deelname aan de 9 cursusavonden betaal je € 525,-. De prijs is inclusief bijna 100 te proeven wijnen, lesmateriaal en een wijnspijsavond.
Tijdens de wijncursus van 9 Passion4Wines brengen we een bezoek aan de laagst gelegen wijngaard ter wereld, waar je onder het genot van een wijnspijsdiner meer leert over verschillende wijnspijscombinaties. De theorie leer je door de praktijk: door het proeven van diverse wijnen leer je smaak- en kwaliteitsverschillen herkennen.
We behandelen tijdens de wijncursus het boek ‘Ik weet veel van wijn’ van Stichting Wijnonderwijs Nederland. De cursusavonden zijn zeer interactief en gaan veel dieper dan het boek. Ook krijg je tijdens de cursus veel ruimte om vragen te stellen.
Elke cursusavond van Passion4Wines is een feestje: we combineren theorie, uitleg over wijn en wijngebieden met het proeven en vergelijken van 10 verschillende wijnen. De cursusavonden van Passion4Wines worden afgerond met wat kaas en charcuterie.
We behandelen de volgende thema’s: geschiedenis van de wijn, vinificatie/het maken van wijn, proeven en plaatsen van de belangrijkste druivenrassen.
Focus op: Wijnwetgevingen, Champagne, Elzas, Rhône, Loire, Provence. We proeven onder andere een champagne en een Bandol rosé.
Focus op: Bourgogne en Bordeaux. De twee top-wijngebieden vergeleken met elkaar. Maar we proeven ook mooie verrassingen uit Limoux/Pays d’Oc
Van Rias Baixas naar Jerez en van Piemonte tot de Etna-wijnen. Met verassende tussenstops in onder andere Rioja, Chianti en Soave.
Focus op: Duitsland, Portugal, Oostenrijk, maar ook aandacht voor Nederlandse wijn en wijnen uit Centraal-Europa.
Het hoogtepunt voor velen van de cursus: tijdens ons wijngaard bezoek krijgen we van de wijnmaker een rondleiding en genieten we daarna van de wijnspijsavond. Locatie: De Amsteltuin, Amstelveen.
Focus op, Noord-, Midden- en Zuid Amerika
Focus op: Zuid Afrika, Australië, Nieuw Zeeland
Op deze avond maken we samen het Wijnbrevet Proefexamen: hierna kun je met vertrouwen deelnemen aan het (optionele) examen.
De SDEN 3 cursus wordt gegeven door Heiko Oberman, een ervaren Register Vinoloog en Aanbevolen Wijndocent van de Wijnacademie. Vol passie vertelt hij je alles over bekende en minder bekende druivenrassen uit Europa en de Nieuwe Wereld. Heiko weet zijn wijnkennis op een begrijpelijke wijze over te brengen op cursisten, waardoor de wijncursus geschikt is voor beginnende en ervaren wijnliefhebbers.
a. Deze wijnen rijpen vaak in houten vaten
b. Deze wijnen rijpen vaak in rvs stalen tanks
c. Deze wijnen worden direct na de vergisting gebotteld
a. Tempranillo
b. Viognier
c. Cabernet Sauvignon
a. Portugal
b. Spanje
c. Beide
a. Het Rhônegebied
b. In Bordeaux
c. In de Loirestreek
a. Gesloten spiraal
b. Kartelmesje
c. Open spiraal
a. Er zitten stukjes kurk in de wijn
b. Bij het rijpen van de wijn is gebruik gemaakt van kurkeiken vaten
c. De wijn heeft een fout
a. Sommelier
b. Register Vinoloog
c. Magister Vini
a. Bordeaux
b. Elzas
c. Loire
a. Gist zet suikers om in zuren en aroma’s
b. Gist zet appelzuur om in het mildere melkzuur
c. Gist zet suikers om in koolzuurgas en alcohol
a. Om oxidatie te voorkomen
b. Om reductie te voorkomen
c. Om het oplossen van kleurstoffen te voorkomen
a. Australië
b. Zuid-Afrika
c. Nieuw Zeeland
a. Tempranillo
b. Merlot
c. Pinot noir
a. Toegepaste druivenrassen en het oogstjaar
b. Inhoud en alcoholpercentage
c. Smaakbeschrijving en bewaaradvies
a. Edele rotting
b. Valse meeldauw
c. Sulfiet
a. Tussen 0 en 15 gram restsuiker per liter
b. Tussen 15 en 20 gram restsuiker per liter
c. Maximaal 5 gram restsuiker
a. Sherry’s
b. Madeira’s
c. Port wijnen
a. Margaux
b. Pauillac
c. Pommard
a. wijnsteenzuur wordt omgezet in mildere melkzuur
b. harde appelzuur wordt omgezet in wijnsteenzuur
c. harde appelzuur wordt omgezet in mildere melkzuur
a. Bourgogne
b. Champagne
c. Loire
a. Sauvignon Blanc
b. Pinot Blanc
c. Pinot Meunier
a. méthode cuve close
b. méthode gazeifiée
c. méthode tradionnelle
a. Italië
b. Frankrijk
c. Spanje
a. Zwitserland
b. Oostenrijk
c. Duitsland
a. Oostenrijk
b. Frankrijk
c. Zwitserland
a. Oregon, USA
b. South Australia
c. Tasmanië
I. Chili heeft veel overeenkomsten qua druiven met Frankrijk.
II. Carmenere werd aanvankelijk aangezien voor de Merlot druif in Chili
a. Alleen I. is correct
b. Alleen II. is correct
c. Beide beweringen zijn correct
I. Ward en Estate zijn herkomstbenamingen in Zuid Afrika.
II. Pinotage is de meest aangeplante druif in Zuid Afrika
a. Alleen I. is correct
b. Alleen II. is correct
c. Beide beweringen zijn correct
I. Sylvaner is een veel aangeplant druivenras in Franken.
II. de Boksbeutel wordt veel gebruikt in Franken.
a. Alleen I. is correct
b. Alleen II. is correct
c. Beide beweringen zijn correct
a. Rode wijn
b. witte wijn
c. zowel rood als wit
a. Pessac-Leognan
b. Bordeaux
c. Listrac
a. AOC Luxembourg
b. Moselle Luxembourgeoise
c. Vin Classé
a. Het oosten, langs de Atlantische Oceaan
b. Het koelere zuiden.
c. Het noordwesten
a. Februari, maart, april
b. April, mei, juni
c. Augustus, september, oktober
a. Carmenère
b. Cabernet Franc
c. Cabernet Blanc
I. DOCG Cerasuolo di Vittoria is een witte wijn uit het zuiden van Sicilië
II. DOCG is de hoogste Italiaanse kwaliteitsaanduiding.
a. Alleen I. is correct
b. Alleen II. is correct
c. Beide beweringen zijn correct
I. De beroemdste druif van Kroatië is de Plavac Mali
II. De Tribidrag druif is de voorouder van de Zinfandel en de Primitivo druif
a. Alleen I. is correct
b. Alleen II. is correct
c. Beide beweringen zijn correct
a. Bergerac, Minervois en Limoux
b. Cahors, Banyuls en Madiran
c. Jurançon, Buzet, Gascogne
a. Touriga Franca
b. Tinta roriz
c. Graciano
Door onze wijncursus van 9 avonden op SDEN 3 niveau, wordt je klaargestoomd voor het SDEN 3 examen. Daarnaast krijg je tijdens de wijncursus alle ruimte om vragen te stellen.