SDEN 3 WIJNBREVET AMSTERDAM

SDEN 3 wijnbrevet halen

De SDEN 3 Wijnbrevet cursus van Passion4wines is dé cursus voor wijnliefhebbers uit regio Amsterdam die meer willen weten over wijn. Het Wijnbrevet SDEN 3 is een landelijk erkend wijndiploma en geeft je toegang tot de vinologenopleiding van de Wijnacademie. Ideaal voor mensen die werkzaam zijn in de wijn- en drankensector.

Er gelden geen toelatingseisen, zo is het niet verplicht om eerst het SDEN 1 en 2 examen te halen. Meld je aan voor de 9 avonden cursus en kom meer te weten over wijn.

 • Smaakverschillen tussen druivenrassen en wijngebieden
 • Wijnbereiding waaronder alcoholische vergisting en fermentatie
 • Invloed van bodem en klimaat op wijn
 • Wijnwetgeving in belangrijke wijngebieden
 • Geschiedenis van wijn
 • Druivenrassen herkennen
 • Wijn en spijs combineren

100 wijnen proeven en herkennen

Tijdens de 9-avondse cursus van Passion4wines proef je maar liefst 100 verschillende wijnen en leer je verschillen tussen klassieke en nieuwe wijngebieden herkennen. Daarnaast leer en ontdek je hoe wijn wordt gemaakt: van het verbouwen van wijn en vinificatieprocessen tot smaakontwikkeling in het glas. Met het SDEN 3 niveau heb je voldoende wijnkennis om gasten en klanten een perfect wijnadvies te geven en beschik je over het Wijnbrevet SDEN 3.

Cursusavond op de wijngaard

Tijdens de 9 daagse SDEN 3 wijncursus van 9 Passion4wines brengen we een bezoek aan de laagst gelegen wijngaard ter wereld, waar je onder het genot van een wijnspijsdiner meer leert over verschillende wijnspijscombinaties. De theorie leer je door de praktijk: door het proeven van diverse wijnen leer je smaak- en kwaliteitsverschillen herkennen.

SDEN 3: geschikt voor iedere wijnliefhebber

Het Wijnbrevet is een landelijk erkend wijndiploma op SDEN 3 niveau, dat toegang geeft tot de vinologenopleiding van de Wijnacademie. Voorheen werd het SDEN 3 ook wel SWEN 3 genoemd. Een SDEN 3 cursus is geschikt voor iedereen die meer wil weten en meer wil genieten van wijn. In de horeca en wijnwereld staat het diploma heel hoog aangeschreven.

Vergelijkbaar met niveau 3 van WSET

Het niveau van het Wijnbrevet SDEN 3 cursus is internationaal vergelijkbaar met het niveau 3 van WSET. Met als groot voordeel dat de examens in het Nederlands worden afgenomen. Maar op verzoek kan ook examen worden gedaan in het Engels.

Tijdens de Wijnbrevet cursus in Amsterdam bereiden we je goed voor op het SDEN 3 examen. Het officiële cursusboek wordt gebruikt als leidraad, maar de lessen zijn zeer interactief en gaan dieper en verder dan het boek. Tussen de lessen door krijgen de cursisten studiemateriaal per email en informatie over vakbladen en handige websites.

Het examen

De studiebelasting is ongeveer 30 uur gedurende de gehele cursus. Het Wijnbrevet examen bestaat uit 60 multiplechoicevragen: 54 theorievragen en 6 wijn-proefvragen. De 6 wijnen (3 wit en 3 rood) worden blind geproefd aan de hand van multiple choice opties. Je bent geslaagd voor het SDEN 3 examen als je 36 vragen goed hebt, waarvan minimaal 2 wijnen goed moeten zijn. Goed nieuws: cursisten van Passion4wines scoren bovengemiddeld wat betreft het proeven van de wijnen!

Theorie-examen

Om het examen te halen, moet je voldoende wijnkennis hebben over:

 • Vinificatie en de invloed van bodem en klimaat op wijn
 • De verschillen tussen klassieke en nieuwe wijngebieden
 • Wijnwetgeving in verschillende belangrijke wijngebieden
 • Het herkennen van diverse wijnstijlen
 • Het combineren van wijn en spijs
 • Verantwoord alcoholgebruik

Register Vinoloog en Aanbevolen Wijndocent van de Wijnacademie

De SDEN 3 cursus wordt gegeven door Heiko Oberman, een ervaren Register Vinoloog en Aanbevolen Wijndocent van de Wijnacademie. Vol passie vertelt hij je alles over bekende en minder bekende druivenrassen uit Europa en de Nieuwe Wereld. Heiko weet zijn wijnkennis op een begrijpelijke wijze over te brengen op cursisten, waardoor de wijncursus geschikt is voor beginnende en ervaren wijnliefhebbers.

Prijs van 9 cursusavonden

Voor deelname aan de 9 cursusavonden betaal je € 540,-. De prijs is inclusief bijna 100 te proeven wijnen, lesmateriaal en een wijnspijsavond.

Meld je aan voor de SDEN 3 Wijnbrevet cursus

Ben je er klaar voor om tijdens de 9 avonden cursus klaargestoomd te worden voor het SDEN 3 examen? Dit brevet heb je nodig om vinoloog te worden. Meld je aan voor de cursus en leer meer over wijn en het genieten van wijn.

Tip: bekijk de oefenvragen om meer inzicht te krijgen in het kennisniveau dat nodig is om het Wijnbrevet te halen.

wijnbrevet-voorbereiding-de-veranda

Wijnbrevet halen door goede voorbereiding

Door een goede voorbereiding op het SDEN 3 examen, heb je de grootste kans om je Wijnbrevet in de wacht te slepen. De SDEN 3 wijncursus van Passion4Wines bestaat uit 9 leerzame wijnavonden waarin je zo’n 100 wijnen gaat proeven en beschrijven. Tijdens onze SDEN 3 wijncursus leer je alles wat je nodig hebt om het Wijnbrevet examen te kunnen halen. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Smaakverschillen tussen druivenrassen en wijngebieden
 • Wijnbereiding waaronder alcoholische vergisting en fermentatie
 • Invloed van bodem en klimaat op wijn
 • Wijnwetgeving in belangrijke wijngebieden
 • Geschiedenis van wijn
 • Druivenrassen herkennen
 • Wijn en spijs combineren

Deelname

Voor deelname aan de 9 cursusavonden betaal je € 525,-. De prijs is inclusief bijna 100 te proeven wijnen, lesmateriaal en een wijnspijsavond.

wijnspijsavond-wijngaard

Cursusavond op de wijngaard

Tijdens de wijncursus van 9 Passion4Wines brengen we een bezoek aan de laagst gelegen wijngaard ter wereld, waar je onder het genot van een wijnspijsdiner meer leert over verschillende wijnspijscombinaties. De theorie leer je door de praktijk: door het proeven van diverse wijnen leer je smaak- en kwaliteitsverschillen herkennen.

Programma per cursusavond

We behandelen tijdens de wijncursus het boek ‘Ik weet veel van wijn’ van Stichting Wijnonderwijs Nederland. De cursusavonden zijn zeer interactief en gaan veel dieper dan het boek. Ook krijg je tijdens de cursus veel ruimte om vragen te stellen.

Elke cursusavond van Passion4Wines is een feestje: we combineren theorie, uitleg over wijn en wijngebieden met het proeven en vergelijken van 10 verschillende wijnen. De cursusavonden van Passion4Wines worden afgerond met wat kaas en charcuterie.

Les 1: Wijn en Vinificatie

We behandelen de volgende thema’s: geschiedenis van de wijn, vinificatie/het maken van wijn, proeven en plaatsen van de belangrijkste druivenrassen.

Les 2: Frankrijk deel I

Focus op: Wijnwetgevingen, Champagne, Elzas, Rhône, Loire, Provence. We proeven onder andere een champagne en een Bandol rosé.

Les 3: Frankrijk deel II

Focus op: Bourgogne en Bordeaux. De twee top-wijngebieden vergeleken met elkaar. Maar we proeven ook mooie verrassingen uit Limoux/Pays d’Oc

Les 4: Italië en Spanje

Van Rias Baixas naar Jerez en van Piemonte tot de Etna-wijnen. Met verassende tussenstops in onder andere Rioja, Chianti en Soave.

Les 5: Rest van Europa

Focus op: Duitsland, Portugal, Oostenrijk, maar ook aandacht voor Nederlandse wijn en wijnen uit Centraal-Europa.

Les 6: Wijncursus op de wijngaard

Het hoogtepunt voor velen van de cursus: tijdens ons wijngaard bezoek krijgen we van de wijnmaker een rondleiding en genieten we daarna van de wijnspijsavond. Locatie: De Amsteltuin, Amstelveen.

Les 7: Nieuwe Wereld

Focus op, Noord-, Midden- en Zuid Amerika

Les 8: Nieuwe  Wereld

Focus op: Zuid Afrika, Australië, Nieuw Zeeland

Les 9: Samenvatting van de wijncursus

Op deze avond maken we samen het Wijnbrevet Proefexamen: hierna kun je met vertrouwen deelnemen aan het (optionele) examen.

wijnbrevet-cursus-amsterdam

Door wie wordt de Wijnbrevet cursus gegeven?

De SDEN 3 cursus wordt gegeven door Heiko Oberman, een ervaren Register Vinoloog en Aanbevolen Wijndocent van de Wijnacademie. Vol passie vertelt hij je alles over bekende en minder bekende druivenrassen uit Europa en de Nieuwe Wereld. Heiko weet zijn wijnkennis op een begrijpelijke wijze over te brengen op cursisten, waardoor de wijncursus geschikt is voor beginnende en ervaren wijnliefhebbers.

SDEN 3 oefenvragen

Bekijk de antwoorden hier >

1. Wat is de meest gebruikte rijpingsmethode bij witte wijn en rosé?

a. Deze wijnen rijpen vaak in houten vaten
b. Deze wijnen rijpen vaak in rvs stalen tanks
c. Deze wijnen worden direct na de vergisting gebotteld

2. Deze blauwe druif wordt over de hele wereld met succes aangeplant:

a. Tempranillo
b. Viognier
c. Cabernet Sauvignon

3. In welk land wordt sherry geproduceerd?

a. Portugal
b. Spanje
c. Beide

4. In welke Franse regio wordt veel wijn van de syrah druif geproduceerd?

a. Het Rhônegebied
b. In Bordeaux
c. In de Loirestreek

5. Een kurkentrekker heeft een:

a. Gesloten spiraal
b. Kartelmesje
c. Open spiraal

6. Wat betekent de uitdrukking ‘deze wijn heeft kurk’?

a. Er zitten stukjes kurk in de wijn
b. Bij het rijpen van de wijn is gebruik gemaakt van kurkeiken vaten
c. De wijn heeft een fout

7. Wat is de meest prestigieuze Nederlandse wijntitel?

a. Sommelier
b. Register Vinoloog
c. Magister Vini

8. Welke streek in Frankrijk staat het meest bekend om zijn assemblage wijnen?

a. Bordeaux
b. Elzas
c. Loire

9. Waarom is gist belangrijk bij het maken van wijn?

a. Gist zet suikers om in zuren en aroma’s
b. Gist zet appelzuur om in het mildere melkzuur
c. Gist zet suikers om in koolzuurgas en alcohol

10. Waarom krijgen geoogste druiven vaak direct een dosis zwavel toegediend?

a. Om oxidatie te voorkomen
b. Om reductie te voorkomen
c. Om het oplossen van kleurstoffen te voorkomen

11. In welk land vind je de wijnstreek Robertson?

a. Australië
b. Zuid-Afrika
c. Nieuw Zeeland

12. Welke druif wordt veelvuldig in Bordeaux verbouwd?

a. Tempranillo
b. Merlot
c. Pinot noir

13. Op een wijnetiket vind je in ieder geval:

a. Toegepaste druivenrassen en het oogstjaar
b. Inhoud en alcoholpercentage
c. Smaakbeschrijving en bewaaradvies

14. Wat is een andere naam voor ‘pourriture noble’?

a. Edele rotting
b. Valse meeldauw
c. Sulfiet

15. Een champagne van het smaaktype Brut bevat…

a. Tussen 0 en 15 gram restsuiker per liter
b. Tussen 15 en 20 gram restsuiker per liter
c. Maximaal 5 gram restsuiker

16. Fino, Amontillado, Oloroso en Manzanilla zijn wat voor wijntypes:

a. Sherry’s
b. Madeira’s
c. Port wijnen

17. Château Lafite-Rotschild, Château Latour en Château Mouton-Rotschild komen alle drie uit de gemeente … in …

a. Margaux
b. Pauillac
c. Pommard

18. Wat vindt er plaats tijdens de Malolactische gisting?

a. wijnsteenzuur wordt omgezet in mildere melkzuur
b. harde appelzuur wordt omgezet in wijnsteenzuur
c. harde appelzuur wordt omgezet in mildere melkzuur

19. Pouilly-Fuissé  is een gemeente in de ……..

a. Bourgogne
b. Champagne
c. Loire

20. Welk druivenras is toegestaan voor de productie van Champagne?

a. Sauvignon Blanc
b. Pinot Blanc
c. Pinot Meunier

21. Via welke vinificatie methode wordt de Blanquette de Limoux gemaakt?

a. méthode cuve close
b. méthode gazeifiée
c. méthode tradionnelle

22. Welk land in Europa heeft de grootste oppervlakte aan wijngaarden?

a. Italië
b. Frankrijk
c. Spanje

23. Welk land gebruikt de aanduiding DAC?

a. Zwitserland
b. Oostenrijk
c. Duitsland

24. Uit welk land komt FENDANT?

a. Oostenrijk
b. Frankrijk
c. Zwitserland

25. Waar liggen Barossa valley en Eden Valley?

a. Oregon, USA
b. South Australia
c. Tasmanië

26. Welke van onderstaande beweringen is (zijn) correct?

I. Chili heeft veel overeenkomsten qua druiven met Frankrijk.
II. Carmenere werd aanvankelijk aangezien voor de Merlot druif in Chili

a. Alleen I. is correct
b. Alleen II. is correct
c. Beide beweringen zijn correct

27. Welke van onderstaande beweringen is (zijn ) correct?

I. Ward en Estate zijn herkomstbenamingen in Zuid Afrika.
II. Pinotage is de meest aangeplante druif in Zuid Afrika

a. Alleen I. is correct
b. Alleen II. is correct
c. Beide beweringen zijn correct

28. Welke van onderstaande beweringen is (zijn) correct?

I. Sylvaner is een veel aangeplant druivenras in Franken.
II. de Boksbeutel wordt veel gebruikt in Franken.

a. Alleen I. is correct
b. Alleen II. is correct
c. Beide beweringen zijn correct

29. Wat voor type wijn wordt er in Aloxe-Corton gemaakt?

a. Rode wijn
b. witte wijn
c. zowel rood als wit

30. In welke gemeente ligt Haut-Brion?

a. Pessac-Leognan
b. Bordeaux
c. Listrac

31. Alle Luxemburgse wijnen vallen onder één gezamenlijke herkomstaanduiding. Welke is dat?

a. AOC  Luxembourg
b. Moselle Luxembourgeoise
c. Vin Classé

32. De belangrijkste wijngebieden van Argentinië liggen in ……..

a. Het oosten, langs de Atlantische Oceaan
b. Het koelere zuiden.
c. Het noordwesten

33. Wanneer worden de druiven geoogst in Australië?

a. Februari, maart, april
b. April, mei, juni
c. Augustus, september, oktober

34. Van welk druivenras is de Chinese cabernet gernischt een synoniem?

a. Carmenère
b. Cabernet Franc
c. Cabernet Blanc

35. Welke van onderstaande beweringen is (zijn) correct?

I. DOCG Cerasuolo di Vittoria is een witte wijn uit het zuiden van Sicilië
II. DOCG is de hoogste Italiaanse kwaliteitsaanduiding.

a. Alleen I. is correct
b. Alleen II. is correct
c. Beide beweringen zijn correct

36. Welke van onderstaande beweringen is (zijn ) correct?

I. De beroemdste druif van Kroatië is de Plavac Mali
II. De Tribidrag druif is  de voorouder van de Zinfandel en de Primitivo druif

a. Alleen I. is correct
b. Alleen II. is correct
c. Beide beweringen zijn correct

37. Welke wijngebieden behoren tot het zuidwesten (Sud-Ouest) van Frankrijk?

a. Bergerac, Minervois en Limoux
b. Cahors, Banyuls en Madiran
c. Jurançon, Buzet, Gascogne

38. Wat is een synoniem van tempranillo?

a. Touriga Franca
b. Tinta roriz
c. Graciano

 • * bij het invullen van het e-mailadres ga je ermee akkoord dat we je mogen benaderen voor interessante aanbiedingen en acties.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bereid je goed voor op het SDEN 3 examen

Door onze wijncursus van 9 avonden op SDEN 3 niveau, wordt je klaargestoomd voor het SDEN 3 examen. Daarnaast krijg je tijdens de wijncursus alle ruimte om vragen te stellen.

wijnworkshop

Leer je eigen smaak kennen

Ontdek in één avond wat je lekker vindt en hoe je een goede wijn kiest.

Wijncursussen

Wijncursus

2 avonden - SDEN 1

Deze wijncursus is de ideale start om de wereld van wijn te leren kennen en vindt plaats in Restaurant de Veranda, Amsterdam.

Wijncursus

5 avonden - SDEN 2

Leer tijdens deze wijncursus hoe je smaakverschillen tussen wijngebieden en druivenrassen herkent en maak betere wijnkeuzes.

Wijncursus

9 avonden - SDEN 3

Bewust wijn leren proeven tijdens deze wijncursus van 9 avonden, inclusief bezoek aan een wijngaard. We gaan dieper in op theorie en de invloed van klimaat en bodem op de smaak van wijn.