SDEN 3 Proefexamen

Ontdek welke SDEN 3 examenvragen je kunt verwachten tijdens het wijnbrevet examen en test je kennis met het proefexamen van Passion4wines!

SDEN 3 examenvragen

Bekijk de antwoorden hier >

1. Wat is de meest gebruikte rijpingsmethode bij witte wijn en rosé?

  1. Deze wijnen rijpen vaak in houten vaten
  2. Deze wijnen rijpen vaak in rvs stalen tanks
  3. Deze wijnen worden direct na de vergisting gebotteld

2. Deze blauwe druif wordt over de hele wereld met succes aangeplant:

  1. Tempranillo
  2. Viognier
  3. Cabernet Sauvignon

3. In welk land wordt sherry geproduceerd?

  1. Portugal
  2. Spanje
  3. Beide

4. In welke Franse regio wordt veel wijn van de syrah druif geproduceerd?

  1. Het Rhônegebied
  2. In Bordeaux
  3. In de Loirestreek

5. Een kurkentrekker heeft een:

  1. Gesloten spiraal
  2. Kartelmesje
  3. Open spiraal

6. Wat betekent de uitdrukking ‘deze wijn heeft kurk’?

  1. Er zitten stukjes kurk in de wijn
  2. Bij het rijpen van de wijn is gebruik gemaakt van kurkeiken vaten
  3. De wijn heeft een fout

7. Wat is de meest prestigieuze Nederlandse wijntitel?

  1. Sommelier
  2. Register Vinoloog
  3. Magister Vini

8. Welke streek in Frankrijk staat het meest bekend om zijn assemblage wijnen?

  1. Bordeaux
  2. Elzas
  3. Loire

9. Waarom is gist belangrijk bij het maken van wijn?

  1. Gist zet suikers om in zuren en aroma’s
  2. Gist zet appelzuur om in het mildere melkzuur
  3. Gist zet suikers om in koolzuurgas en alcohol

10. Waarom krijgen geoogste druiven vaak direct een dosis zwavel toegediend?

  1. Om oxidatie te voorkomen
  2. Om reductie te voorkomen
  3. Om het oplossen van kleurstoffen te voorkomen

11. In welk land vind je de wijnstreek Robertson?

  1. Australië
  2. Zuid-Afrika
  3. Nieuw Zeeland

12. Welke druif wordt veelvuldig in Bordeaux verbouwd?

  1. Tempranillo
  2. Merlot
  3. Pinot noir

13. Op een wijnetiket vind je in ieder geval:

  1. Toegepaste druivenrassen en het oogstjaar
  2. Inhoud en alcoholpercentage
  3. Smaakbeschrijving en bewaaradvies

14. Wat is een andere naam voor ‘pourriture noble’?

  1. Edele rotting
  2. Valse meeldauw
  3. Sulfiet

15. Een champagne van het smaaktype Brut bevat …….

  1. Tussen 0 en 15 gram restsuiker per liter
  2. Tussen 15 en 20 gram restsuiker per liter
  3. Maximaal 5 gram restsuiker per liter

16. Fino, Amontillado, Oloroso en Manzanilla zijn …… types.

  1. Rioja
  2. Sherry
  3. Madeira

16. Château Lafite-Rotschild, Château Latour en Château Mouton-Rotschild uit …….. zijn 3 van de 5 Premier Grand Cru’s van……..

  1. Margaux, Bordeaux
  2. Pauillac, Bordeaux
  3. Pommard, Bourgogne

17. Wat vindt er plaats tijdens de Malolactische gisting?

  1. Wijnsteenzuur wordt omgezet in mildere melkzuur
  2. Harde appelzuur wordt omgezet in wijnsteenzuur
  3. Harde appelzuur wordt omgezet in mildere melkzuur

18. Pouilly-Fuissé  is een gemeente in de ……..

  1. Bourgogne
  2. Champagne
  3. Loire

19. Welk druivenras is toegestaan voor de productie van Champagne?

  1. Sauvignon Blanc
  2. Pinot Blanc
  3. Pinot Meunier

20. Welk land in Europa heeft de grootste oppervlakte aan wijngaarden?

  1. Italië
  2. Frankrijk
  3. Spanje
  • * bij het invullen van het e-mailadres ga je ermee akkoord dat we je mogen benaderen voor interessante aanbiedingen en acties.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.