Welke wijn bij oesters?

Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Wijn met oesters combineren 

By Miss WineLane

Of het nu ligt aan de versteende resten van oesters die in de bodem van de regio Chablis te vinden zijn of simpelweg om het strakke droge van de wijn zelf, er zijn maar weinig combinaties zo lekker als oesters met Chablis.

De snelle tips:

  • Chablis
  • Champagne
  • Muscadet Sèvre et Maine
  • Picpoul de Pinet
  • Bordeaux (wit)
  • Verdelho
  • Verdejo
  • Riesling

Maar de ene oester is de andere niet. Ze verschillen in afkomst, vorm, maat en – het allerbelangrijkste – in smaak. En toch smaken ze allemaal zilt en voelen zacht aan. De wijn die daarbij past moet droog, fris en mineralig zijn. Niet te strak, liefst licht fruitig en een beetje rond in de mond. Proef maar eens een lokale oester met daarbij een jonge premier cru Chablis. De hemel gaat voor je open. Bij voorkeur eet je oesters zonder de opsmuk van citroen of sjalotjesazijn. Gebruik de wijn zelf als smaakmaker! Ook een echt droge frisse, mineralige champagne is trouwens fantastisch. Minder prijzige, maar toch smakelijke opties met oesters: Muscadet Sèvre et Maine, Picpoul de Pinet.

Hou je juist wel van de toevoeging van een beetje citroen, kies dan voor een iets vollere champagne of witte bordeaux. Zulke wijnen doen het trouwens ook goed bij gerechtjes met gepocheerde, of gefrituurde oesters. Bij oesters met een Aziatische twist met koriander en rode peper sluit een frisse wijn met meer fruit beter aan. Denk aan Verdelho (Godello), een (goede kwaliteit-) Verdejo, of een fruitige droge Riesling.

Zelf wijn en spijs leren combineren?

Tijdens onze wijncursussen van 2 avonden5 avonden of 9 avonden leer je wijn en spijs combineren. Bij de wijncursus van 9 avonden (SDEN3) brengen we ook een bezoek aan de laagst gelegen wijngaard van Nederland: de Amsteltuin. Tijdens een wijnspijsdiner op de wijngaard ontdek je hoe je spannende wijnspijscombinaties kunt maken en leer je meer over de traditionele wijnspijscombinaties.

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines