Manzanilla sherry: de ultieme wijn bij tapas uit de zee

Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Deel:
FacebookTwitterEmailWhatsApp

In dit artikel zoomen we in op een van de meest unieke wijnen ter wereld: manzanilla sherry. In mei 2019 bezocht Wouter Moll een bodega waar een van de lekkerste manzanilla’s worden gemaakt: Bodega Zuleta. De ontdekking van sherry als eet-wijn is een échte verrijking voor elke wijnliefhebber. Dus lees en geniet mee! 

Over manzanilla sherry

Sherry wordt gemaakt in het zonovergoten Andalusië, in Zuid-Spanje. Binnen de ‘sherrydriehoek’ tussen de steden Jerez, Sanlucar de Barrameda en El Puerto de Santa Maria groeien onder anderen druiven van het ras palomino op een kalkrijke bodem.

Deze bodem wordt albariza genoemd en is in staat om langdurig grote hoeveelheden vocht vast te houden. Dat is hard nodig, want in Andalusië regent het veel in het voorjaar, maar de rest van de zomer is het er kurkdroog.

Het karakter van sherry

Palomino is een neutrale druif die op zichzelf nogal onuitgesproken wijnen voortbrengt. Klinkt saai, maar een neutrale wijn is precies wat je nodig hebt om een sherry mee te maken.

Het karakter dat sherry zo uniek maakt verkrijgt de wijn namelijk door de jarenlange rijping in de grote bodega’s (zie de foto hierboven!). In deze bodega’s vind je duizenden stokoude wijnvaten van 500 liter. De vaten staan met elkaar in verbinding met een solera-systeem: de oudste wijn zit in de onderste vaten (de solera zelf) en wordt aangevuld met jongere wijnen uit de hogere lagen (criadera’s).

Jaarlijks wordt de nieuwste wijn, die bij mazanilla (en fino) versterkt wordt tot 15%, dus in het hoogste vaten (sobretablas) gedaan. Een sherry komt dus niet uit een specifiek jaar, maar is een blend van verschillende jaargangen.

De vaten met wijn zijn nooit geheel gevuld, waardoor er aan de oppervlakte een gistlaag kan ontstaan. Deze gistlaag, die flor wordt genoemd, geeft sherry een uniek karakter. Verwacht geen fruitige wijn. Manzanilla sherry is zilt, licht kruidig, heeft een fijn bittertje en wordt gekenmerkt door aroma’s van kamille, deeg en amandelen. Het is bij uitstek een eetwijn.

Waar wordt manzanilla gemaakt?

Manzanilla mag alleen worden gemaakt in de kustplaats Sanlucar de Barrameda, want de lagere temperatuur, luchtvochtigheid en de ziltigheid van de zee zorgen hier voor een dikkere gistlaag die een manzanilla zilter en delicater maakt dan een ‘normale’ sherry (die heet fino) uit het landinwaarts gelegen Jerez.

Leer alles over wijn tijdens een wijncursus van Passion4wines

If it grows together…

Nu komt het gedeelte waar je van gaat watertanden: bijna nergens is het cliché ‘if it grows together, it goes together’ zo waar als in Sanlucar. Een manzanilla combineert namelijk perfect met de vis en schaal- en schepdieren die in de omgeving van Sanlucar worden gevangen.

Denk aan kraakverse gamba’s, dichtgeschroeide tonijn, inktvisjes, scheermessen, schelpjes met knoflook en olie, boquerones fritos (gefrituurde sardientjes of ansjovis) of de tortillas de camarones (crackers van gefrituurde kleine garnalen met luchtig beslag) die worden geserveerd in de twee beste tapasbarren van Sanlucar: Casa Balbino aan het hoofdplein en Casa Bigote aan het strand.

De sherry is hier kraakvers en wordt vaak direct uit het vat geserveerd. Goed koud, vaak in een ijsemmer, en in kleine glaasjes, zodat de wijn snel kan worden opgedronken en niet teveel opwarmt. Dit is zó ontzettend lekker!

Waar kan je manzanilla verkrijgen?

Voor iedereen die na het lezen van dit stuk nog geen trip naar Sanlucar heeft geboekt: de La Goya manzanilla van Zuleta is verkrijgbaar bij wijnhandel De Logie op de Beethovenstraat en smaakt óók heerlijk gewoon in Amsterdam op een zomerse dag, bijvoorbeeld met sardientjes van de barbecue, luxe visconserven of met Hollandse nieuwe!!

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Leer alles over wijn tijdens een wijncursus van Passion4wines

Advies en informatie

Voor vragen over wijn of wijn opleidingen kun je contact opnemen met ons: 020 776 9910. Aanmelden voor een van onze workshops, masterclasses of wijncursussen? Klik dan hieronder.

FacebookTwitterEmailWhatsApp

Over De Auteur

Aanbevolen berichten

Hoe kan ik wijn en eten leren combineren?

Een stelregel is dat de wijn het eigen karakter van een gerecht niet mag overvleugelen. Wie een voorkeur heeft voor rode wijn, kan bij gevogelte of vis ook prima rood drinken in plaats van wit. In dat geval is een lichte rode wijn aan te bevelen.

In alle cursussen van Passion4wines bespreken we wijnspijs combinaties aan de hand van de wijnen die we proeven. In de SDEN3 cursus is een van de 9 cursusavonden een wijnspijs diner.

En in de kaas-wijn workshops bespreken we waarom juist bepaalde wijnen goed combineren en andere wijnen duidelijk minder bij de verschillende kazen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers met basiskennis?

5-avondse wijncursus SDEN2
Deze wijncursus is geschikt voor de wijnliefhebber die meer wil begrijpen en weten over de verschillen tussen de wijn en wijnstijlen. We proeven minimaal 50 wijnen. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om gesprekspartner te zijn voor een sommelier en leert etiketten lezen waardoor je betere keuzes kunt maken in een winkel of restaurant. Je hebt geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig om mee te kunnen doen.

9-avondse wijncursus: SDEN3
Uitgebreide wijncursus voor degenen die al beschikken over basiskennis van de belangrijkste druivenrassen. Deze cursus geeft je een brede theoretische kennis van wijn, het beter proeven en onderscheiden van wijn, en het maken van elementaire proefnotities. We proeven bijna 100 wijnen. Je hebt geen vooropleiding nodig. Wel een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te willen komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een cursus?

Op onze website kun jij je inschrijven voor de verschillende wijncursussen, masterclasses en workshops. Bekijk de aankomende cursussen en masterclasses gemakkelijk in één overzicht.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers zonder basiskennis?

De wijnworkshops van 1 avond zijn ideaal om in een gezellige sfeer 8 wijnen te proeven en over druivenrassen en wijngebieden te leren. Waardoor je je eigen smaakvoorkeur (nog) beter leert kennen.

2-avondse wijncursus: SDEN1
Deze cursus geeft je de basiskennis van het beter proeven en onderscheiden van wijn in het algemeen en de smaaktype van de belangrijkste druivenrassen in het bijzonder. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om de juiste keuzes te kunnen maken welke wijn te kiezen die bij jouw smaakvoorkeur past. We proeven 19 wijnen en je hebt geen wijnkennis nodig om deel te nemen.

Heb je een vooropleiding nodig voor de SDEN 2 of SDEN3 cursus?

Voor zowel de 5-avondse wijncursus (SDEN2) als de 9-avondse wijncursus (SDEN3) is geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig. Slechts een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Kan ik een cursusavond inhalen als ik verhinderd ben?

In overleg gaan we kijken of je in een andere cursusgroep plaats is om een cursusavond in te halen.  Voor deelnemers aan de 5-avondse en 9-avondse cursussen zijn aan het inhalen van een cursusavond geen kosten verbonden.

Scroll naar boven