Welke wijn bij kreeft?

Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Kreeft en wijn combineren

Kreeft en chardonnay vormen een ideaal huwelijk. Met name chardonnay’s uit de Bourgogne, zoals een chique Chablis of Puligny-Montrachet, doen het goed. Deze chardonnay’s hebben op hout gerijpt en zijn daardoor niet alleen mineraal en fris, maar ook rond van smaak en stevig van structuur.

De snelle tips:

Druivenrassen: chardonnay, viognier, riesling, verdejo, semillon, sauvignon blanc, marsanne, rousanne, grenache blanc voor witte wijnen en grenache noir, cinsault en mourvèdre voor rosé.

Wijnstreken: Champagne, Bordeaux (Graves), Bourgogne, Rhône, Yarra Valley, Margaret River, Aconcagua Valley, Rueda, Moezel, Ahr,

Wijntips van Register Vinoloog Heiko Oberman

In de koele streken van Nieuw-Zeeland en Chili en vind je ook heerlijke houtgerijpte chardonnay’s die fantastisch smaken bij kreeft. Let er wel op dat de wijn naast houttonen, ook voldoende frisheid biedt. Champagne, liefst een ‘brut’ gemaakt van 100% chardonnay (een blanc de blancs), smaakt ook verrukkelijk bij kreeft. Dit is niet voor niets een veel geserveerde combinatie!

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Niet alleen chardonnay gaat perfect samen met kreeft

Je begint zo langzamerhand misschien te denken dat alleen chardonnay goed samengaat met kreeft? Wees niet bevreesd, er zijn meer druivenrassen die goed matchen! Zo is een witte Rhône uiterst geschikt bij kreeft met een romige saus. In de noordelijke Rhône vind je naast wijnen gemaakt van marsanne en roussanne, ook veel wijnen op basis van viognier. Condrieu, gemaakt van 100% viognier, is stevig van karakter, beschikt over diepgang en complexiteit en is zeer aromatisch. Een Australische riesling is ook prachtig. En wat denk je van een Spätlese riesling uit de Moezel? Ook verdejowijnen, met name die van 100% verdejo uit Rueda, smaken super bij kreeft. De frisse bite van verdejo biedt een mooie spanning bij het vetje van de kreeft. Een witte bordeaux, uit Graves bijvoorbeeld, smaakt vanwege zijn aromatische karakter en stevige structuur ook erg goed bij kreeft.

Recept: Gegrilde kreeft met parmezaan en witte wijnsaus:

 • Maak de kreeft schoon – bekijk een instructievideo op internet om te zien hoe je dit precies doet. Het is niet moeilijk, maar het is wel een precies klusje!
 • Halveer de kreeft (in de lengterichting)
 • Haal het vlees uit de kreeft
 • Snij het vlees fijn
 • Vul de twee halve kreeften met het fijngesneden vlees
 • Snipper en sjalot en fruit deze in boter
 • Voeg visbouillon, witte wijn en room toe en breng aan de kook
 • Roer mosterd, citroensap, zout, peper en verse kruiden door de ingekookte saus
 • Verwarm de grill (van de oven) voor
 • Leg de twee halve kreeften in een ondiepe ovenschaal en giet de saus eroverheen
 • Bestrooi met Parmezaanse kaas
 • Grill een kleine vijf minuten
 • Serveer direct. Verrukkelijk met een kruidige rosé, bijvoorbeeld eentje uit de Provence.

LEER ZELF WIJN EN SPIJS COMBINEREN

Door een van onze wijncursussen te volgen, leer je wijn en spijs combineren. Zo weet je steeds beter welke wijn je jouw gasten kunt serveren. Voor de beginnende wijndrinker hebben we een wijncursus voor 2 avonden, maar als je al wat meer weet over wijn is de wijncursus van 5 avonden een aanrader. Bij de wijncursus van 9 avonden gaan we de diepte in en is er veel aandacht voor het combineren van wijn en spijs. Bij deze wijncursus maak je tijdens een wijn-spijs diner kennis met veelvoorkomende wijnspijscombinaties. Deze wijn-spijs lesavond wordt gehouden op de wijngaard ‘de Amsteltuin’ in Amstelveen.

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines