Welke wijn bij lam?

Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Deel:
FacebookTwitterEmailWhatsApp

Lam en wijn combineren

Lamsvlees heeft een zacht en smeuïg karakter, en een verrukkelijke volle smaak. Deze eigenschappen combineren fantastisch met rode wijnen waarin kracht samenkomt met souplesse en elegantie. Welke wijn je precies moet hebben, hangt af van de bereiding van het lamsvlees.

De snelle tips:

  • Druivenrassen: carignan, grenache, syrah, merlot, cabernet sauvignon, sangiovese, tempranillo, carmenère, malbec.
  • Wijnstreken: Rhône, Bordeaux, Stellenbosch, Rioja, Toscane, Aconcagua, Mendoza.
Wijnspijstips door wijndocent en Register Vinoloog Heiko Oberman 

Lamsvlees smaakt op vele verschillende manieren voortreffelijk. Een bekende klassieker is een lamskotelet met rozemarijn, tijm, knoflook en honing. Hier in Nederland iets minder bekend, maar desalniettemin zeer smaakvol zijn lamsvleesgerechten als moussaka en curry lam korma. We delen hier onze favoriete lamsvlees en wijn combinaties.

Wijn met lamskoteletjes

Wie houdt er niet van een sappige lamskotelet? Min of meer overal ter wereld wordt dit gerecht geserveerd, steeds weer met andere kruiden in de hoofdrol. Een niet te versmaden variant is die met Provençaalse kruiden, knoflook en honing. Op deze wijze bereid, is een ‘eenvoudige’ Côtes du Rhône een echte aanrader. Côtes du Rhône wijn heeft een kruidige neus, een soepele smaak en precies genoeg kracht om te schitteren naast dit gerecht.

Wijn combineren met lamsbout

Lamsbout is ietsjes steviger van smaak dan lamskotelet. Hij wordt het lekkerste als je hem braadt in de oven. Terwijl het vlees in de oven staat, kun je een mooie bordeaux (bijvoorbeeld een uit Pauillac of Saint-Emilion) ontkurken en decanteren. Dan krijgt de wijn vast wat lucht en zul je er nog meer van genieten. Zoek je een minder klassieke combinatie? Probeer dan een pinotage uit Zuid-Afrika of een cabernet-sauvignon uit Nieuw-Zeeland. Heerlijk!

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Stoofschotel met lamsschenkel en wijn

Lamsvlees leent zich zeer goed voor een mooie stoofschotel. Een aanrader is een stoof met tomaten, groene kruiden en rode wijn. Het vlees wordt van stoven heerlijk mals en de saus geeft een spannende ‘bite’. In de Corbières, Minervois en Pic Saint-Loup vind je wijnen die goed combineren met gestoofde lamsschenkel.

Lamsgehakt

Eenvoudig, gezond, snel gemaakt en erg lekker: paprika of courgette gevuld met gekruid lamsgehakt. Bij dit maal schenk je een droge rosé. Een tavel rosé is het allermooiste, maar een rosé uit de Languedoc zal ook heel goed ontvangen worden.

Lamskebab met een warme malbec

Een kruidige lamskebab combineert perfect met een Argentijnse malbec, een zinfandel uit Californië, en met rode wijnen uit de Languedoc-Roussilon.

Recept: lamskoteletten met Côtes du Rhône

Zin in een maaltijd zonder poespas, met een bijbehorende wijn? Maak dan deze snelle lamskoteletten en serveer er een Côtes du Rhône van een ambitieuze wijnboer bij. Dat wordt smullen!

  • Vul een kom met olijfolie, en voeg hier rozemarijn, peper en zout aan toe
  • Zet een grillpan op het vuur (de pan moet flink heet zijn voor je gaat grillen)
  • Snij een bol knoflook doormidden en smeer in met olijfolie
  • Leg de twee halve knoflookbollen in de grillpan
  • Wrijf de koteletten in met de zelfgemaakte kruidenolie
  • Leg de koteletten in de pan (naast de knoflook)
  • Bak beide kanten voor 2,5 minuut voor een mooie rosé kotelet
  • Schenk er een kruidige Côtes du Rhône bij en geniet!

LEER ZELF WIJN EN SPIJS COMBINEREN

Door een van onze wijncursussen te volgen, leer je wijn en spijs combineren. Zo weet je steeds beter welke wijn je jouw gasten kunt serveren. Voor de beginnende wijndrinker hebben we een wijncursus voor 2 avonden, maar als je al wat meer weet over wijn is de wijncursus van 5 avonden een aanrader. Bij de wijncursus van 9 avonden gaan we de diepte in en is er veel aandacht voor het combineren van wijn en spijs. Bij deze wijncursus maak je tijdens een wijn-spijs diner kennis met veelvoorkomende wijnspijscombinaties. Deze wijn-spijs lesavond wordt gehouden op de wijngaard ‘de Amsteltuin’ in Amstelveen.

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Leer alles over wijn tijdens een wijncursus van Passion4wines

Advies en informatie

Voor vragen over wijn of wijn opleidingen kun je contact opnemen met ons: 020 776 9910. Aanmelden voor een van onze workshops, masterclasses of wijncursussen? Klik dan hieronder.

FacebookTwitterEmailWhatsApp

Over De Auteur

Aanbevolen berichten

Hoe kan ik wijn en eten leren combineren?

Een stelregel is dat de wijn het eigen karakter van een gerecht niet mag overvleugelen. Wie een voorkeur heeft voor rode wijn, kan bij gevogelte of vis ook prima rood drinken in plaats van wit. In dat geval is een lichte rode wijn aan te bevelen.

In alle cursussen van Passion4wines bespreken we wijnspijs combinaties aan de hand van de wijnen die we proeven. In de SDEN3 cursus is een van de 9 cursusavonden een wijnspijs diner.

En in de kaas-wijn workshops bespreken we waarom juist bepaalde wijnen goed combineren en andere wijnen duidelijk minder bij de verschillende kazen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers met basiskennis?

5-avondse wijncursus SDEN2
Deze wijncursus is geschikt voor de wijnliefhebber die meer wil begrijpen en weten over de verschillen tussen de wijn en wijnstijlen. We proeven minimaal 50 wijnen. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om gesprekspartner te zijn voor een sommelier en leert etiketten lezen waardoor je betere keuzes kunt maken in een winkel of restaurant. Je hebt geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig om mee te kunnen doen.

9-avondse wijncursus: SDEN3
Uitgebreide wijncursus voor degenen die al beschikken over basiskennis van de belangrijkste druivenrassen. Deze cursus geeft je een brede theoretische kennis van wijn, het beter proeven en onderscheiden van wijn, en het maken van elementaire proefnotities. We proeven bijna 100 wijnen. Je hebt geen vooropleiding nodig. Wel een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te willen komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een cursus?

Op onze website kun jij je inschrijven voor de verschillende wijncursussen, masterclasses en workshops. Bekijk de aankomende cursussen en masterclasses gemakkelijk in één overzicht.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers zonder basiskennis?

De wijnworkshops van 1 avond zijn ideaal om in een gezellige sfeer 8 wijnen te proeven en over druivenrassen en wijngebieden te leren. Waardoor je je eigen smaakvoorkeur (nog) beter leert kennen.

2-avondse wijncursus: SDEN1
Deze cursus geeft je de basiskennis van het beter proeven en onderscheiden van wijn in het algemeen en de smaaktype van de belangrijkste druivenrassen in het bijzonder. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om de juiste keuzes te kunnen maken welke wijn te kiezen die bij jouw smaakvoorkeur past. We proeven 19 wijnen en je hebt geen wijnkennis nodig om deel te nemen.

Heb je een vooropleiding nodig voor de SDEN 2 of SDEN3 cursus?

Voor zowel de 5-avondse wijncursus (SDEN2) als de 9-avondse wijncursus (SDEN3) is geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig. Slechts een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Kan ik een cursusavond inhalen als ik verhinderd ben?

In overleg gaan we kijken of je in een andere cursusgroep plaats is om een cursusavond in te halen.  Voor deelnemers aan de 5-avondse en 9-avondse cursussen zijn aan het inhalen van een cursusavond geen kosten verbonden.

Scroll naar boven