Welke wijn bij tonijn?

Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Wijn met tonijn combineren

Tonijn is een zomerse, vlezige vis die je op allerlei manieren kunt bereiden. Rauw op z’n Japans, gegrild van de BBQ, of lekker in een salade Niçoise. Snel en makkelijk. En bovendien is het een visje die het net zo goed kan vinden met rood als met wit.

De snelle tips:

  • Chinon
  • Bourgueil
  • Pinot Noir (Nieuwe Wereld)
  • Syrah
  • Chablis
  • Muscadet
  • Grüner Veltliner
  • Verdejo
  • Sauvignon Blanc

De wijnkeuze valt of staat bij de bereidingswijze van de vis. Is het typisch Japans? Is het bereid met een kruidensalsa, of besprenkeld met citroen? Hoe dan ook: hoe rauwer de vis, hoe lichter de wijn!

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Tonijn rauw eten

Japanese style zoals sashimi of een mooie tonijntartaar. Een gekoelde sake kan altijd. Maar wil je toch liever druivenwijn? Kies dan voor een witte droge, zoals Chablis, Muscadet-sur-lie of Grüner Veltliner. Bij toevoegingen als limoen en koriander past een fruitige droge Riesling, Sauvignon Blanc, of een gekoelde lichtrode. Wasabi betekent oppassen! Iets weelderigs met een zoetje gaat dan het best, denk bijvoorbeeld aan een volle Grenache Blanc, of Gewurztraminer.

Gegrilde tonijn

Licht gegrilde tonijn is heerlijk met een lichte rode wijn, zoals een rode Loire Chinon of Bourgueil, of een soepele Bourgogne. Een droge Zuid-Franse of Spaanse rosé kan ook goed. Is het allemaal wat pittiger, probeer dan eens een fruitige Nieuwe Wereld-Pinot Noir. En bij een steak van de BBQ drink je steviger rood, zoals Barbera of Syrah.

Tonijn uit blik

Tonijn uit blik is best lekker, maar mist de verfijning van vers. Het olie- of waterbadje is bepalend voor de smaak en de wijn erbij. Zwemmend in olie mag de wijn uiteraard wat voller dan in water. Kies voor een simpele frisse witte (Verdejo, Sauvignon Blanc), of een droge Provençaalse rosé zoals Bandol.

Nog op zoek naar een tonijnrecept? Ik selecteerde alvast een lekkere voor je:

Zelf wijn en spijs leren combineren?

Tijdens onze wijncursussen van 2 avonden5 avonden of 9 avonden leer je wijn en spijs combineren. Bij de wijncursus van 9 avonden (SDEN3) brengen we ook een bezoek aan de laagst gelegen wijngaard van Nederland: de Amsteltuin. Tijdens een wijnspijsdiner op de wijngaard ontdek je hoe je spannende wijnspijscombinaties kunt maken en leer je meer over de traditionele wijnspijscombinaties.

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines