Wijntips voor staycation in eigen (wijn!)land!

Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Hoewel de grenzen van Europese vakantielanden zich langzaam lijken te openen zullen veel Nederlanders de zomer doorbrengen in eigen land. De toekomst in tijden van corona is immers onvoorspelbaar. Veel wijnliefhebbers hebben trips naar Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland uitgesteld. Wat nu? Hoe kom je als wijnliefhebber de zomer door? Passion4wines praat je bij en geeft je tips om leuke wijngaarden in Nederland te bezoeken!

Nederland en wijnbouw: in 1970 waren deze twee nog niet met elkaar verenigd. Nu, in 2020, zien we dat wijnbouw steeds meer een plek krijgt in ons land. Nadat de Apostelhoeve in 1970 als eerste wijnbedrijf net buiten Maastricht een wijngaard begon, is er in Nederland langzaam maar zeker een wijnbouwtraditie ontstaan. Inmiddels zijn er in ons land ruim 170 commerciële wijnbedrijven te vinden en staat er zo’n 320 hectare aan wijngaarden aangeplant. Er wordt voornamelijk wit geproduceerd, maar er komt ook rood en mousserend van vaderlandse bodem. Van oudsher is wijnbouw vooral te vinden in Limburg en Gelderland, maar anno 2020 is er wijnbouw te vinden in alle provincies van ons land. Ook erg leuk: gastvrijheid staat bij Nederlandse boeren in een hoog vaandel.

Welke wijnbedrijven zijn een bezoek waard?

1. Wijngaard de Amsteltuin, Amstelveen

Je verwacht het niet, maar onder de rook van Amsterdam staan ruim 3,5 duizend wijnranken aangeplant. Je vindt hier witte wijn, licht mousserende rosé en vanaf augustus gaat de eerste rode wijn op fles. Deze zomer kun je hier van vrijdagmiddag tot zondagmiddag terecht om aan picknicktafels tussen de wijngaarden uitgebreid te lunchen. Uiteraard drink je daar een passend glas wijn bij van de Amsteltuin wijngaard.

Website: www.amsteltuin.nl

2. Apostelhoeve bij Maastricht

Op de mergelhoudende hellingen van het Jekerdal nabij Maastricht, op één van Limburgs mooiste plekjes bovenop de Louwberg, ligt Nederlands oudste en een van de grootste wijndomeinen van Nederland, De Apostelhoeve. In 1970 plantte Hugo Hulst hier de eerste stokken. De wijnen van Apostelhoeve vallen onder de Beschermde Oorsprongs Benaming (BOB) Mergelland. Het enthousiasme en de passie van Mathieu Hulst en zijn team is terug te proeven in de wijnen. Hierdoor is Apostelhoeve een Nederlands wijnhuis met een geweldige reputatie die alleen maar witte wijn maakt van de meer ‘’traditionele’’ druivenrassen, zoals  riesling, auxerois, müller-thurgau en pinot gris.

de Apostelhoeve: Frankrijk of Limburg?

3. De Kleine Schorre in Schouwen Duivenland

Het zilte Zeeland is waarschijnlijk niet de eerste provincie die je met wijn associeert, maar niets is minder waar: de wijnen van de Kleine Schorre zijn van hoog niveau en laten zich perfect combineren met Zeeuwse mosselen. Je vindt hier Elzasser druivenrassen, zoals pinot blanc en auxerrois. Er wordt ook een wat vollere wijn gemaakt met houtrijping, de Schouwen Druivenland Barrique. Geen tijd om naar Zeeland te gaan? Online bestellen kan ook!

www.dekleineschorre.nl

wijnhoeve de Kleine Schorre

4. Wijngoed Thorn in… Thorn!

Pionier Harry Vorselen staat aan het hoofd van dit jonge wijnbedrijf. Het maken van kwaliteitswijn staat hoog in het vaandel en om dit te bewerkstelligen houdt Harry de opbrengsten per stok bewust laag. De wijnen van Thorn vallen onder de Beschermde Oorsprongs Benaming (BOB) Maasvallei Limburg.

Het is de eerste herkomst-appellatie die grensoverschrijdend is, want deze vallei loopt bij België de grens over. Terug naar de wijn. Een must try is de pinot noir, gemaakt van een pinot noir kloon uit de Bourgogne en gerijpt op eiken vaten, waarvan 30% nieuw. Proef jij het verschil met een rode Bourgogne?

Website: www.wijngoed-thorn.nl

Leer alles over wijn tijdens een wijncursus van Passion4wines

5. Wijnhoeve de Colonjes in Groesbeek

In het Gelderse Groesbeek zijn inmiddels meer dan 12 wijngaarden te vinden. Niet voor niets is het Nederlands Wijnbouwcentrum hier gevestigd, waar wijnmakers uit het dorp hun druiven vergisten. Ook wijnhoeve Colonjes zit in Groesbeek en wel boven het wijnbouwcentrum. Adam Dijkstra is verantwoordelijk voor de vinificatie van de wijnen van Colonjes. Hij verzorgt ook de lessen over wijnbouw op de Vinologenopleiding van de Wijnacademie. Naast wit, rood en mousserend zijn er ook wijnen met slechts 2% alcohol. Handig als je nog de fietsroute langs de andere wijnboeren wil afleggen.

Website: www.colonjes.nl

6. Wijngaard St. Martinus in Vijlen, Limburg, vlakbij het Drielandenpunt

Het is maar zeer de vraag of je een Nederlandse wijnboer kan vinden die nóg gepassioneerder vertelt dan oenoloog Stan Beurskens. De missie van Stan: de allerbeste wijnen maken met de druivenrassen die speciaal voor het Nederlandse klimaat zijn ontwikkeld. Hier vind je dus geen Franse druivenrassen, zoals pinot gris. Stan vertelt niet alleen overtuigend, maar zijn wijnen doen dat ook. Naast proeverijen zijn er open dagen, masterclasses en kun je zelfs helpen met oogsten. Wil je helpen plukken? Wees er snel bij!

Website: www.wijngaardmartinus.nl

Wijngaard St. Martinus in Vijlen, Limburg

7. Chateau Amsterdam in Noord

In Amsterdam Noord? Ja, in Noord! Oké je vindt hier geen wijngaard, er groeien hier geen druiven, maar er wordt wel wijn gemaakt: ‘Druifjes uit Europa, wijn uit Amsterdam’. Zo kan het ook! Elke zaterdag tussen 13.30 en 19.00 kun je zien hoe dit in z’n werk gaat. Een rondleiding duurt 60 tot 90 minuten en wordt afgesloten met een wijnproeverij en begeleidende kazen. Say cheese!

Website: www.chateau.amsterdam

8. Amsterdamse Stadswijngaard Wijn van Bret

Samen wijn maken, samen wijn beleven

De Amsterdamse Stadswijngaard Wijn van Bret haalt de beleving van groen naar de stad toe. De hele cyclus van het samen wijn maken bij jou in de buurt, dat is de kern.

Amsterdam? Wijngaard? Jazeker!

De Amsterdamse Stadswijngaard Wijn van Bret maakt wijn en we doen alles wat daarbij komt kijken. Je kunt zelf actief bijdragen door mee te tuinieren, te snoeien en ook betrokken te worden bij het vinificeren zelf.

https://wijnvanbret.nl/doe-mee/