Hoe rijp je een wijn?

Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Van alle geproduceerde wijnen heeft slechts een heel klein gedeelte het vermogen zich te ontwikkelen en zelfs lekkerder te worden als je ze lang bewaart. In het vorige artikel gingen we in op de vraag welke wijnen dit zijn. Hier vertellen we hoe je zulke wijnen bewaart. Er zijn een aantal zaken waarop je kunt letten bij het ‘opleggen’ van wijn.

De beste temperatuur voor je wijn

De temperatuur is veruit het belangrijkste als je wijn lang wil bewaren. Een koele omgeving zorgt voor de optimale rijping van je wijn. Warmere omstandigheden geven een snellere (maar minder complexe) rijping. De ideale temperatuur ligt tussen de 10 en 15 graden, zeker voor het bewaren op de lange termijn. Maar geen nood als jouw kruipruimte een paar graden koeler of warmer is. Zorg wel dat de temperatuur absoluut niet onder de 0 of boven de 25 graden komt.

Niet schommelen!

Nog belangrijker dan de exacte temperatuur is een constante temperatuur. Schommelingen in tempratuur (vooral plotselinge schommelingen) zorgen voor druk in de fles. Hierdoor verslechtert de conditie van de kurk en komt er meer zuurstof bij de wijn. Bewaar je wijn dus liever niet in de keuken, waar de temperatuur tijdens het koken snel stijgt. Ook niet in de zitkamer. Tenzij je ’s winters de verwarming uit wil laten… Een kelder of kruipruimte heeft vaak de meest constante temperatuur in huis. Weet je gelijk waarom wijnmakers daar hun wijnen hebben liggen.

Licht

Om wijn te maken heb je zonlicht nodig. Maar om wijn te bewaren het liefst helemaal niet. Een lange blootstelling aan zonlicht (ultraviolet licht) zorgt namelijk voor onaangename smaken in je wijn. Daarom worden de meeste bewaarwijnen verkocht in donkere flessen. Nóg een reden om je flessen niet in een wijnrek uit te stallen in de zitkamer. Een trapkast kan een goede donkere plek zijn, maar is minder geschikt als er verwarmingsbuizen (temperatuur!) hangen.

Leer alles over wijn tijdens een wijncursus van Passion4wines

Luchtvochtigheid

Een droge lucht zorgt ervoor dat de kurk uitdroogt. Een te droge kurk krimpt en laat daardoor teveel zuurstof in contact komen met de wijn. Hierdoor holt de houdbaarheid van de wijn achteruit. Dit is ook de reden dat je bewaarwijn het beste liggend kunt bewaren: de wijn houdt de kurk aan de binnenkant van de fles vochtig. Bovendien is het makkelijk stapelen als je een voorraadje aanlegt. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 60 en 70 procent. Een emmer water in de trapkast maakt een hoop verschil. Nadeel is dat de etiketten door de luchtvochtigheid na jaren kunnen los raken. Aan de andere kant: zo’n gehavend etiket ziet er wel gaaf uit, toch?

Wijnen met schroefdop

Wijnen met een schroefdop zijn over het algemeen gemaakt voor direct consumptie. Maar het kleine aandeel van bewaarwijnen met een schroefdop kun je gerust in een droge ruimte bewaren. Zonder kurk valt er immers weinig uit te drogen. Zo’n schroefdop staat misschien wat minder authentiek, maar voor de wijnverzamelaar is het een zorg minder.

Trillingen

Wijn wordt nerveus van trillingen. Het trillen zou ervoor zorgen dat de wijn sneller (en dus minder mooi) ontwikkelt. De minuscule trillingen die worden veroorzaakt door langsrijdend verkeer in je straat kun je verwaarlozen. Bovendien doe je er toch niets aan. Maar wijn bewaren in de bijkeuken waar ook de droger staat is zeker af te raden. Ook tochtige plekken of ruimtes met penetrante luchtje doen de wijn geen goeds.

Meer weten over wijn? Meld je aan voor de SDEN 3 cursus en behaal het wijnbrevet.

Is een klimaatkast de moeite waard?

Een klimaatkast zorgt voor de ideale omstandigheden om wijn te laten rijpen. De temperatuur en de luchtvochtigheid worden gestuurd, het glas beschermt tegen uv-licht en zelfs de deur heeft een schokdemper. Het bespaart je dus een hoop stress, zeker tijdens bloedhete zomers. Zo’n kast heeft echter wel een prijskaartje. Een flinke zelfs. Maak dus eerst de afweging of jouw wijnen dit waard zijn. En vergeet niet eerst je huis te onderzoeken: dikke kans dat je thuis ergens een donker en koel hoekje hebt dat je kunt omtoveren tot een kleine schatkamer.

Bij het opleggen van wijn komt dus een hoop kijken, maar wie wat bewaart heeft wat!