Welke wijn bij vis?

Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Deel:
FacebookTwitterEmailWhatsApp

Wijn combineren met vis

Vis moet zwemmen. In welke wijn, dat ligt aan het type vis, de bereidingstechniek en (eventueel) de saus.

De snelle tips:

  • Druivenrassen: Witte druivenrassen combineren (over het algemeen gesproken) beter met visgerechten, dan blauwe druivenrassen. Droge witte wijnen op basis van chardonnay, sauvignon blanc en grüner veltliner zijn vaak plezierige begeleiders van vis.
  • Wijnstreken: Bourgogne, Loire (met name Muscadet), Bordeaux, Languedoc (met name Picpoul), Elzas, Niederösterreich, Burgenland, De Marken, Galicië, Minho, Stellenbosch.
Wijntips van Register Vinoloog Heiko Oberman

Ga je voor magere of vette vis?

We letten bij de selectie van een wijn voor een visgerecht allereerst op de vissoort die wordt gebruikt. Heb je gekozen voor magere vis of voor vette vis? Magere vissoorten zoals kabeljauw, tong, tilapia, schelvis, snoek, schol, wijting, forel en schar hebben een subtiele smaak en structuur. Om die reden kun je bij deze vissoorten dan ook het beste een iets ingetogen wijn kiezen. Vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, paling en sardines kunnen een steviger witte wijn prima aan.

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Hoe ga je de vis bereiden?

Dan is er de bereidingswijze. Dit is eigenlijk even belangrijk als de basissmaak van de vis, want het maakt een groot verschil of je de vis ‘puur natuur’ bereidt (door hem te pocheren, stomen of grillen) of dat je hem rookt, frituurt, marineert of bakt. Het ligt voor de hand: kies je voor een bereidingsmethode die de natuurlijke smaak van de vis intact laat, zorg er dan voor dat de wijn dit ook doet. Als je de vis meer ‘body’ geeft, door hem te roken, frituren of bakken, kun je juist goed een wijn kiezen die meer structuur en spanning heeft. Zo creëer je een mooie spanning en voorkom je dat de wijn wordt ‘weggeblazen’.

Tot slot zijn er de sausen en kruiden waar je rekening mee dient te houden. Zo zul je van een de subtiele, pure kabeljauwsmaak het meest genieten als je er een zuivere pinot blanc of soave bij schenkt, terwijl je bij een stuk kabeljauw uit de oven met een romige kaassaus meer geniet als je er een stevige viognier bij serveert.

Bekijk ook:

Recept: in wijn gepocheerde scholrolletjes met romige waterkerssaus

  • Hak tweederde deel van een zakje waterkers fijn.
  • Halveer de scholfilets in de lengte en bestrooi met zout en peper.
  • Verwijder van de rest van de waterkers de steeltjes, en leg het blad op de scholfilets.
  • Rol de scholfilets op en steek vast met een cocktailprikker.
  • Snipper en fruit een sjalotje in een hapjespan.
  • Voeg visfond, een glas witte wijn, zout en peper toe en breng het geheel aan de kook.
  • Zet de visrolletjes in de pan, onder water.
  • Breng het water ‘tegen de kook aan’ en pocheer de rolletjes in 7 à 8 minuten.
  • Schep de rolletjes met een schuimspaan op een bord en houd warm met aluminium.
  • Laat het kookvocht inkoken.
  • Roer er koksroom en waterkers door.
  • Verwarm nog 2 minuten tot de saus gebonden is.
  • En… serveer de rolletjes met de saus direct, en eventueel een frisse salade. Heerlijk met een glas knisperend frisse grüner veltliner.

Zelf wijn en spijs leren combineren?

Tijdens onze wijncursussen van 2 avonden5 avonden of 9 avonden leer je wijn en spijs combineren. Bij de wijncursus van 9 avonden (SDEN3) brengen we ook een bezoek aan de laagst gelegen wijngaard van Nederland: de Amsteltuin. Tijdens een wijnspijsdiner op de wijngaard ontdek je hoe je spannende wijnspijscombinaties kunt maken en leer je meer over de traditionele wijnspijscombinaties.

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

Leer alles over wijn tijdens een wijncursus van Passion4wines

Advies en informatie

Voor vragen over wijn of wijn opleidingen kun je contact opnemen met ons: 020 776 9910. Aanmelden voor een van onze workshops, masterclasses of wijncursussen? Klik dan hieronder.

FacebookTwitterEmailWhatsApp

Over De Auteur

Aanbevolen berichten

Hoe kan ik wijn en eten leren combineren?

Een stelregel is dat de wijn het eigen karakter van een gerecht niet mag overvleugelen. Wie een voorkeur heeft voor rode wijn, kan bij gevogelte of vis ook prima rood drinken in plaats van wit. In dat geval is een lichte rode wijn aan te bevelen.

In alle cursussen van Passion4wines bespreken we wijnspijs combinaties aan de hand van de wijnen die we proeven. In de SDEN3 cursus is een van de 9 cursusavonden een wijnspijs diner.

En in de kaas-wijn workshops bespreken we waarom juist bepaalde wijnen goed combineren en andere wijnen duidelijk minder bij de verschillende kazen.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers met basiskennis?

5-avondse wijncursus SDEN2
Deze wijncursus is geschikt voor de wijnliefhebber die meer wil begrijpen en weten over de verschillen tussen de wijn en wijnstijlen. We proeven minimaal 50 wijnen. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om gesprekspartner te zijn voor een sommelier en leert etiketten lezen waardoor je betere keuzes kunt maken in een winkel of restaurant. Je hebt geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig om mee te kunnen doen.

9-avondse wijncursus: SDEN3
Uitgebreide wijncursus voor degenen die al beschikken over basiskennis van de belangrijkste druivenrassen. Deze cursus geeft je een brede theoretische kennis van wijn, het beter proeven en onderscheiden van wijn, en het maken van elementaire proefnotities. We proeven bijna 100 wijnen. Je hebt geen vooropleiding nodig. Wel een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te willen komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een cursus?

Op onze website kun jij je inschrijven voor de verschillende wijncursussen, masterclasses en workshops. Bekijk de aankomende cursussen en masterclasses gemakkelijk in één overzicht.

Welke wijncursus is geschikt voor liefhebbers zonder basiskennis?

De wijnworkshops van 1 avond zijn ideaal om in een gezellige sfeer 8 wijnen te proeven en over druivenrassen en wijngebieden te leren. Waardoor je je eigen smaakvoorkeur (nog) beter leert kennen.

2-avondse wijncursus: SDEN1
Deze cursus geeft je de basiskennis van het beter proeven en onderscheiden van wijn in het algemeen en de smaaktype van de belangrijkste druivenrassen in het bijzonder. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om de juiste keuzes te kunnen maken welke wijn te kiezen die bij jouw smaakvoorkeur past. We proeven 19 wijnen en je hebt geen wijnkennis nodig om deel te nemen.

Heb je een vooropleiding nodig voor de SDEN 2 of SDEN3 cursus?

Voor zowel de 5-avondse wijncursus (SDEN2) als de 9-avondse wijncursus (SDEN3) is geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig. Slechts een gezonde nieuwsgierigheid om te weten te komen waarom bepaalde wijnen smaken zoals ze smaken.

Kan ik een cursusavond inhalen als ik verhinderd ben?

In overleg gaan we kijken of je in een andere cursusgroep plaats is om een cursusavond in te halen.  Voor deelnemers aan de 5-avondse en 9-avondse cursussen zijn aan het inhalen van een cursusavond geen kosten verbonden.

Scroll naar boven