Welke wijn bij asperges?

Echte wijnlocaties

De cursusavonden volg je altijd in authentieke, inspirerende en sfeervolle  wijn-omgevingen

Onafhankelijk

Wij hebben geen commerciële belangen bij de wijnselectie, jouw leerproces heeft de hoogste prioriteit

Gezellig & leerzaam

Je leert spelenderwijs kwaliteit en wijnen te herkennen in een sfeervolle en gezellige sfeer

Asperges en wijn combineren

Er zijn maar weinig groenten die onmiddellijk een associatie met wijn oproepen, de asperge vormt hierop een uitzondering. Asperges zijn bovendien gezond! Ze zijn rijk aan vitamine B en mineralen als calcium, ijzer en kalium. De heerlijke, delicate ‘pointes de d’amour’ of ‘Liebesspitzen’ zijn maar zo’n twee maanden per jaar te verkrijgen. Wanneer ze er zijn, mag een mooi glas wijn niet ontbreken.

De snelle tips:

 • Druivenrassen: Pinot Blanc, Riesling, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner, Muscat, Silvaner, Rivaner, Alvarinho, Xarel-lo, Malvasia
 • Wijnstreken: Elzas, Loire, Moezel, Rheingau, Pfalz, Niederӧsterreich, Bourgogne, Bordeaux, Vinho Verde, Provence, Beaujolais

Wijnen die mild, elegant, vol en niet te krachtig zijn bieden over het algemeen een mooi tegenwicht voor de subtiele bitters van de karaktervolle asperge. Aspergewijnen mogen ook best een zoetje hebben. Asperges bevatten namelijk een natuurlijke zoetstof en deze kan met wijnen met lichte restsuiker extra geaccentueerd worden.

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines

In de bekendste bereidingswijze van asperges – met botersaus, ham en ei – staan de natuurlijke kwaliteiten van de asperge centraal. Tegelijkertijd biedt dit gerecht dankzij de milde en ronde smaken volop podium aan wijn. De botersaus maakt een wijn met lage zuren, een klein vetje en een natuurlijke (minerale) frisheid een goede keuze. Het is niet voor niets dat Pinot Blanc zo’n veel geschonken partner is bij asperges à la flamande! Deze klassieke combinatie mag tijdens het seizoen eigenlijk niet overgeslagen worden. Maar… je kunt volop experimenteren met asperges!

Witte wijn bij asperges

Asperges combineren kan ook verrukkelijk met een stukje op de huid gebakken zalm. Een tintelend frisse Grüner Veltliner uit het Kremstal in Niederӧsterreich is dan echt een aanrader. Een verrassende combinatie die het proberen waard is, is een viscurry met knapperige aspergepuntjes, geserveerd met een Zuid Afrikaanse Chenin Blanc. De frisse zuren en de rondeur die een goede Chenin Blanc kan bieden, combineren voortreffelijk met de romige en kruidige smaak van viscurry.

Een klassieker die we ook van harte aanbevelen is de schotel van witte asperges met grijze garnalen en hollandaisesaus. Dit gerecht heeft een hoge smaakconcentratie. Daarom dien je hierbij een wijn te schenken die eveneens veel geur- en smaak biedt. Een aromatische Sauvignon Blanc uit het zonnige maar koele Chili is een excellente keuze: deze wijn blijft absoluut ‘staan’ en is tegelijkertijd subtiel genoeg om de asperges en garnalen niet te overstemmen.

Ook Spanje biedt volop wijnen die goed passen bij asperges. Vooral in de noordwestelijke streek Galicië vind je veel mooie, frisse witte wijnen die goed combineren. Maar kijk ook eens naar de meer oostelijk gelegen streek Penedès. Van de ‘cavadruiven’ Xarel-lo en Malvasia worden hier schitterende ‘aspergewijnen’ gemaakt.

Rode wijn of rosé bij asperges

Zweer je bij rood of rosé? Geen zorgen! Als je de asperges bereidt met pittige kaas als parmezaan is een beaujolais verrukkelijk en lamsvlees met asperges schitteren bij een Provençaalse rosé.

Recept asperge plaatpizza:

 • Verwarm de oven voor op 180 graden (laat het ovenrooster uit de oven)
 • Schil de asperges en kook ze in 15 minuten gaar
 • Bekleed een stuk bakpapier ter grootte van het ovenrooster met bladerdeeg
 • Duw de stukken bladerdeeg tegen elkaar aan, zodat het deeg een geheel vormt
 • Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg
 • Bak het deeg gedurende 10 minuten
 • Strijk over de voorgebakken bodem nu met een mengsel van twee eieren, een scheutje melk, een grote lepel roomkaas, bieslook, peterselie, peper en zout.
 • Leg de asperges op de romige bodem
 • En bak het geheel gedurende 10 minuten, tot het deeg krokant is en het eimengsel stijf en iets gekleurd.
 • Vleeshebbers kunnen hamreepjes toevoegen aan dit recept.
 • Serveer met een frisse salade en een glas Sylvaner uit de Elzas.

LEER ZELF WIJN EN SPIJS COMBINEREN

Door een van onze wijncursussen te volgen, leer je wijn en spijs combineren. Zo weet je steeds beter welke wijn je jouw gasten kunt serveren. Voor de beginnende wijndrinker hebben we een wijncursus voor 2 avonden, maar als je al wat meer weet over wijn is de wijncursus van 5 avonden een aanrader. Bij de wijncursus van 9 avonden gaan we de diepte in en is er veel aandacht voor het combineren van wijn en spijs. Bij deze wijncursus maak je tijdens een wijn-spijs diner kennis met veelvoorkomende wijnspijscombinaties. Deze wijn-spijs lesavond wordt gehouden op de wijngaard ‘de Amsteltuin’ in Amstelveen.

Welke wijn bij kaasplankje?

Leer alles over wijn en spijs tijdens een cursus van Passion4wines